Nagrada Nacionalnog komiteta IKOM-a SrbijeNagrada Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije

Na godišnjoj skupštini Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije, održanoj 25. juna u Narodnom muzeju u Beogradu, dodeljene su nagrade za izuzetne rezultate u radu muzejskih institucija ostvarene tokom 2009. godine. 
Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch Narodnog muzeja u Beogradu nagrađena počasnim nazivom projekat godine. Izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch je realizovana u Galeriji SANU u periodu od 23. decembra 2009. do 07. marta 2010 i predstavljala je centralni događaj obeležavanja jubileja, 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića. 
Izložbu je tokom ovog perioda videlo 158.539 posetilaca koji su iskoristili izuzetnu priliku da se, kroz 97 najreprezentativnijih ostvarenja slikara Paje Jovanovića, grupisanih u četiri tematske celine, upoznaju sa stvaralačkim opusom slikara dela neprolaznih vrednosti koja i danas pobuđuju pažnju ljubitelja umetnosti. 
Izbor najreprezentativnijih dela i koncept izložbe sačinio je Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, dok je za dizajn postavke zaslužan Igor Stepančić. Izložbu Paja Jovanović/Paul Joanowitch je pratio i bogato opremljeni katalog u kome je inspirativan i uzbudljiv okvir za razumevanje Paje Jovanovića i njegovog stvaralaštva, ponudio prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Za studijski tekst kataloga izložbe prof. dr M. Timotijeviću je dodeljena nagrada Pavle Vasić za 2009. godinu. 
Tokom trajanja izložbe poklonici umetnosti su imali izuzetnu priliku da se tokom individualnih poseta, autorskih i stručnih vođenja upoznaju sa remek delima Paje Jovanovića. Međutim činjenica na koju smo naročito ponosni jeste da je ovom izložbom i najmlađim ljubiteljima umetnosti omogućeno da se kako uz pomoć Slikovitog vodiča kroz izložbu Paja Jovanović tako i kroz radionice i susrete članova Dečjeg kluba, zabave učeći o životu i slikarstvu Paje Jovanovića.
Ovom prilikom čestitamo svim ovogodišnjim dobitnicima nagrade NK IKOM-a: kolegama iz Galerije Matice Srpske iz Novog Sada za nagradu u kategoriji Projekat godine za nove stalne postavke 18, 19. i prve polovine 20. veka, koleginici mr Jeleni Perać, višem kustos Muzeja primenjene umetnosti u kategoriji Kustos godine za izložbu i publikaciju Razglednice u Srbiji 1895-1914, kao i kolegama Spomen-zbirke Pavle Beljanski na nagradi u kategoriji Publikacija godine za monografiju „Spomen-zbirka Pavle Beljanski“.

Povezana vest:  Impresivno delo o nasleđu, teretu i potrebi da se bude voljen - "O ženama i soli" Gabrijele Garsije u prodaji od 12. avgusta