Carlsberg Eko izvestajCarlsberg Srbija  predstavila treći godišnji izveštaj o zaštiti životne sredine

 

 

Kompanija Carlsberg Srbija Group predstavila je na tradicionalnoj konferenciji za medije svoj godišnji izveštaj o projektima sprovedenim na polju zaštitu životne sredine u 2009. godini. Uz prisustvo brojnih gostiju i predstavnika relevantnih institucija iz oblasti zaštite životne sredine predstavnici kompanije govorili su i o planovima na polju očuvanja životne sredine za naredni period. Ovo je treća godina zaredom otkako je kompanija uvela praksu da na transparentan način javnosti izloži rezultate svojih ekoloških projekata tokom perioda od godinu dana.

-Savremeni pristup uspešnog poslovanja obuhvata i jasan odnos prema društvenoj odgovornosti. Zaštita životne sredine postaje sve zastupljenija tema koja se često može naći na agendama svih globalih foruma i konferencija. Svesna važnosti ove grane kompanije Carlsberg Srbija je promoviše kao jednu od primarnih aspekata svog poslovanja na tržištu. Kontinuiranim ulaganjem kroz socijalno odgovorno poslovanje, želimo da ostvarimo konačan cilj da na najmanju moguću meru svedemo negativni uticaj na vazduh, vodu i zemljište, uz smanjenje potrošnje energije u proizvodnji. Optimalna upotreba prirodnih resursa spada među prioritete našeg poslovanja – istakao je generalni direktor kompanije Aleksandar Radosavljević.

Povezana vest:  Zablistajte na maturi - ALDO I MONSOON daruju maturante

Ispred Sektora za zaštitu prirodnih resursa Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja obratila se pomoćnica ministra, Danica Baćanović koja je naglasila kakve bi benfite dalo brže i efikasnije uvođenje standarda EU u našoj zemlji, koji se odnose na zaštitu životne sredine. Potom se osvrnula na mere koje sprovodi Vlada Republike Srbije uz apel drugim kompanijama i svakoj odgovornoj strani da sledi primer Carlsberg Srbije koja je jedina pivara u zemlji koja praktikuje ovakav uzveštaj.

Povezana vest:  EX JU: Obilan sneg i niske temperature okovali region

U poslednjih nekoliko godina Carlsberg je implementirao i integrisao sistem upravljanja IMS koji objedninjuje ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001 i OHSAS 18001. U cilju što bolje optimizacije kompanija definiše godišnje ciljeve za upotrebu prirodnih resursa i električne energije. Kada je ukupna potrošnja vode u pitanju kompanija je za poslednjih šest godina tj. od 2004. godine ostvarila smanjenje od preko 50 odsto, sa 12,7 hektolitara na 6,2 hektolitra u proizvodnji 1 hektolitra piva. Ove godine investirano je u nove savremene merače protoka kako bi se još više povećalo smanjenje potrošnje vode. Takođe, u ovoj godini pušteno je u rad novo postrojenje za biogas koje će omogućiti smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 10 odsto. Potrošnja električne energije je drastično smanjena u odnosu na početak rada 2004. godine, sa 13,5 KWh/hl piva na 9,7 KWh/hl piva u 2009. godini. Naročiti uspeh bilo je puštanje u rad najsavremenijeg sistema za preradu otpadnih voda čija investicija iznosi oko 5 miliona evra. U prošloj godini rezultati ukazuju i na odlične parametre u upravljanju otpadom gde je oko 94 odsto prošlo kroz dalji proces prerade, dok je samo 6 odsto određeno za deponovanje.

Povezana vest:  Rekonstrukcija autoputa od mosta „Gazela” do kružne petlje počinje u noći između 12. i 13. jula

Odgovornim poslovanjem Carlsberg Srbija poziva i druge da se priključe akciji podizanja svesti o važnosti sprovođenja projekata i promovisanja zaštite životne sredine i socijalno odgovornog ponašanja. Nekoliko godina unazad obezbeđuje stipendije za studente-autore ekoloških projekata, od ove godine stipendira studente Univerziteta u Novom Sadu u okviru fondacije „State of Exit“, a saradnja sa Sekopak-om i ReCan organizacijom su samo jedan deo ekoloških aktivnosti i pomoći edukacije stanovništva. Takođe, kompanija učestvuje i u podršci najnovije akcije nabavke i sađenja novih platana na Bulevaru Kralja Aleksandra.