dani_orgulja_2010Svečano otvoren 10. festival orgulja

 

Virtuozni češki orguljaš Pavel Kohut, dobitnik brojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima, umetnik koji mnogo putuje i svira u crkvama i katedralama širom Evrope, održao je večeras koncert u katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru, kojim je otvoren 10. međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“.

Dobrodošlicu brojnoj publici, izvođačima i plaznicima Letnje škole orgulja, uputio je nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, sa željom da „duh dijaloga i kultura dijaloga budu sve prisutniji da bi Beograd kao grad mostova, gde se evropske reke susreću, zaista bio grad susreta, grad simfonija i harmonije“.

Jubilarni festival zvanično je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić koji je istakao da zahvaljujući organizatoru Festivala orgulja, Kulturnom centru Beograda, i domaćinu nadbiskupu Hočevaru, publika ima nesvakidašnju priliku da sluša muziku koju retko sluša a koju, kao što se potvrdilo već desetu godinu, voli mnogo Beograđana.

Povezana vest:  Desetogodišnjica Mocartove kuće i „Theater an der Wien"

-Deset godina festivala svedoči o tome da su orgulje, instrument za koji kažu da je najteže svirati a da onaj ko se odvaži da stane pred taj instrument ima poseban dar, posebnu veštinu, uvažen i kod nas – rekao je ministar.

Bradić je ocenio da orgulje imaju svoje mesto i publiku, da je „ovaj moćan, snažan, dubok i drevan instrument deo i naše kulture“ i da zato zajedničkim snagama moramo podići glas da se ožive orgulje u Domu sindikata, jedinoj instituciji u Beogradu koja ima ovaj instrument a već decenijama ne radi.

Povezana vest:  Izložba Ljubinke Šibe Fimić u čast Če Gevare

Tradicionalno veoma dobro posećen festival i večeras je okupio brojne poklonike veličanstvenog zvuka orgulja koji su sa velikim očekivanjem došli na koncert Kohuta.

Za treći susret sa beogradskom publikom, za jubilarni festival, češki orguljaš je odabrao specijalni program, kolaž „ozbiljnog“ baroknog i „zabavnog“ savremenog repertoara koji naša publika do sada nije slušala.Baroknu muziku Johana Sebastijana Baha Kohut je interpretirao u prvom delu koncerta a u drugom transkripcije koje je uradio na kompozicije  Vilijama Olbrajta, Josefa Rajnbergera, Kloda Debisija i Hermana Gabrijela Kumera.

Povezana vest:  Novi roman o Bridžet Džouns izlazi 10. oktobra

Pored ekskluzivnog programa za svečano otvaranje jubilarnog festivala orgulja, Kohut je priredio još jedno iznenađenje – prvi put publika je na video bimu mogla da prati kako Kohut svira na najboljim orguljama na Balkanu koje je izgradio čuveni italijanski majstor Frančesko Zanini.

Festival orgulja trajaće do 13. jula a sutra uveče nastupiće još jedan veliki prijatelj našeg festivala Kristofer Stembridž, orguljaš iz Velike Britanije koji poslednjih godina putuje širom Evrope, Rusije i Severne Amerike gde nastupa i drži predavanja i seminare na univerzitetima i konzervatorijima.