belef_logoBelef posvećen novom talasu

 

Muzički program „Beogradskog letnjeg festivala“ (Belef), koji će biti održan od 16. jula do 8. avgusta, biće posvećen 30. godišnjici novog talasa, a nastupiće njegovi učesnici „Električni orgazam“, „Jura Stublić i „Film“, „Disciplina kičme“ i drugi.

„Slogan Belef-a ‘Na novom talasu’ došao je kao logično podsećanje na najsjajniji period kulturnog udara koji je obeležio osamdesete godine u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani…Novi talas stigao je ‘Paket aranžmanom’ 1980. godine i pomerio državu, tada već na izmaku snaga, donevši novu energiju i kulturnu motivaciju“, saopštio je Belef.

Povezana vest:  Lejdi Gaga rekorderka na Jutjubu

Kako je najavljeno, koncerti će biti održavani od 21.00 na sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, na Malom Kalemegdanu u Beogradu, a prvi nastup 16. jula predviđen je za „Disciplinu kičme“, uz mladi sastav „Metak za zlikovca“.

Slovenački kantautor Zoran Predin nastupiće 17. jula, a 18. jul je ostavljen za predstavnike Popboksove „Nove srpske scene“ alternativne sastave „Nežni Dalibor“ i „Repetitor“, kao i andergraund veterane „Supernaut“.

„Električni orgazam“, koji obeležava 30 godina rada kao jedini preostali učesnik ključnog albuma beogradskog novog talasa „Paket aranžmana“ (1981), snimljenog sa „Idolima“ i „Šarlo akrobatom“, nastupiće na „Belefu“ 23. jula. To veče pozornicu sa njima će podeliti garažni sastav „Kazna za uši“.

Povezana vest:  THCF U SREDU NA SHAKE'N'SHAKE-U!

Kako je najavljeno, 24. jula sviraće novotalasni prvoborac iz Zagreba Jura Stublić i njegov „Film“, a iduće veče pripada mladim snagama iz Beograda „Ola Horhe“ i „Petrol“, i „Gatuzu“ iz Zagreba.

Za 30. jul predviđen je bivši pevač „Prljavog kazališta“ Davorin Bogović iz Zagreba, a isto veče nastupiće i mladi beogradski sastav „Izdrži ribice“.

Alternativni veterani „Darkvud dab“ nastupaju 31. jula, mlađi sastavi „Lira vega“, „Popečitelji“ i „Multietnička atrakcija“ 1. avgusta, a 6. avgusta novosadski „Obojeni program“ i nova pop senzacija „Svi na pod“.

Povezana vest:  Lil Nas X snimio himnu za svetsko prvenstvo „League Of Legends“

Prvoborci jugoslovenskog panka „Pankrti“ iz Ljubljane sviraće 7. avgusta uz domaće „Gengbengers“, a završno veče 8. avgusta ostavljeno je za alternativce „Žene kese“, „Virvel“ i „Trans Balkan dezorganizajšn“ (Trans Balkan Desorganization).

-‘Belef’ spaja staro sa novim, budući da muzičko putovanje koje je obeležje ovogodišnjeg festivala traje i preko devedesetih, ‘Obojenog programa’, ‘Darkvud daba’, ‘Žena kesa, ‘Nežnog Dalibora’…, a zavšava se u novom milenijumu bendovima poput ‘Petrola’, ‘Repetitora’… -navodi Belef.