Sofest_2010_otvaranjeSvečano počeo 39. filmski festival u Sopotu

 

U Centru za kulturu u Sopotu večeras je svečano počeo festival domaćeg igranog filma 39. Sofest.  Manifestaciju je otvorila glumica Beba Lončar, uz već tradicionalni defile poznatih glumaca, reditelja i drugih filmskih radnika koji je ovoga puta bio u znaku popularnog starog filma „Ljubav i moda“. Taj film, sa Bebom Lončar u glavnoj ulozi, osvojio je publiku širom bivše Jugoslavije pre tačno 50 godina. Pod sloganom „Ljubav je u modi“ ovogodišnji Sofest obeležava taj jubilej.

Na vespama i u autobusu sa otvorenim krovom, na plato ispred Centra za kulturu, gde su se okupili mnogobrojni građani, stigli su reditelj filma „Ljubav i moda“ Ljubomir Radičević, kao i Anica Dobra, Danica Maksimović, Voja Brajović, Dejan Mijač, Nebojša Milovanović, Janko Baljak, Lena Bogdanović, Goran Jeftić, Svetozar Cvetković i drugi glumci i reditelji.

Povezana vest:  Kusturica: Zamisilite kad bih ja za Depardjea rekao....

Beba Lončar je istakla da ovaj festival na najbolji način vezuje tradiciju i budućnost srpskog filma. „‘Sofest’ to čini odajući počast našem starom filmu i prikazujući u takmičarskom programu sedam novih dela, među čijim su autorima mnogi mladi i debitanti“, kazala je ona.

Muzička grupa Dragoljuba Ilića „Ilke fest bend“ izvela je nekoliko pesama iz filma „Ljubav i moda“, uključujući hit „Devojko mala“, a svečano otvaranje krunisano je vatrometom.

Povezana vest:  Hju Džekmen, Džud Lo, Kris Pajn u ekipi animiranog filma

Kao prvi u takmičarskom programu prikazan je film „Žena sa slomljenim nosem“ reditelja i scenariste Srđana Koljevića, koji je višestruko nagrađen na nedavnom festivalu Sinema siti u Novom Sadu, a uvršćeen je i u takmičarski program 45. internacionalnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Ovaj film na umetnički način daje komentar života u multikuluturalnom Beogradu danas, uz inteligentan zaplet, duhovite dijaloge i zanimljive likove. Glavne uloge igraju Nebojša Glogovac, Branka Katić, Anica Dobra i Nada Šargin, a u ansamblu su i Jasna Žalica, Vuk Kostić, Nikola Rakočević, Dara Džokić, Vojin Ćetković, Srđan Todorović, Ljubomir Bandović i drugi. Producenti su srpska kuća „Baš čelik“ i „Neu Mediopolis“ iz Nemačke.

Povezana vest:  Penelope Kruz čeka drugo dete

Do 6. jula u takmičarskom programu biće prikazani i „Plavi voz“ Janka Baljka, „Motel Nana“ Predraga Velinovića, eks-ju omnibus „Neke druge priče“ u kojem je srpski deo režirala Ana Marija Rosi, „Srpski film“ Srđana Spasojevića, „Đavolja varoš“ Vladimira Paskaljevića i „Flešbek“ Aleksandra Jankovića.

U žiriju za nagrade – statuete Sofest za najbolji film, režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, biće reditelj i snimatelj iz Ljubljane Karpo Aćimović Godina, glumac Vojislav Brajović i reditelj i scenarista Miroslav Momčilović.