Gogoljeva komedija „Ženidba“ u režiji Slavenka Saletovića, biće izvedena 150. put, u ponedeljak 28. novembra na Sceni „Raša Plaović“.

Na premijernom izvođenju, 4. novembra 2005, u ansamblu su bili Nada Šargin (Agafja), Ljiljana Blagojević (Arina), Nada Blam (Fjokla), Mihailo Lađevac (Potkoljosin), Vladan Gajović (Kočkarjov), Ljubomir Bandović (Kajgana), Zoran Ćosić (Anučkin), Boris Pingović (Ževakin), Lepomir Ivković (Stepan) i Dejana Miladinović (Dunjaška).

Danas, 11. godina kasnije, posle nekoliko izmena, u podeli su Kalina Kovačević (Agafja), Danijela Ugrenović (Arina), Nada Blam (Fjokla), Pavle Jerinić (Potkoljosin), Bojan Krivokapić (Kočkarjov), Lepomir Ivković (Kajgana), Zoran Ćosić (Anučkin), Boris Pingović (Ževakin), Gojko Baletić (Stepan) i Bojana Bambić (Dunjaška).

Povezana vest:  Maestralni BookTok hit „Deveta kuća“ Li Bardugo u prodaji

Lađevac je za ulogu Potkoljosina dobio Nagradu Narodnog pozorišta, a predstava je sa zapaženim uspehom igrana i na festivalima: na Danima Zorana Radmilovića 2005. godine „Ženidba“ je, po mišljenju publike, bila najbolja predstava, a Lađevac je osvojio „Zlatni brk“; na Danima Milivoja Živanovića 2006, Lađevcu je pripala Nagrada stručnog žirija, a Nadi Šargin Nagrada publike, dok je na Danima komedije 2007. Šarginova osvojila „Ćurana“, Lađevac Nagradu Večernjih novosti za najboljeg mladog glumca, a Boris Maksimović i Milanka Berberović dobili su Nagrade za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Povezana vest:  Nemanja Rotar: Mika Antić je živeo svoju poeziju

Predstava je učestvovala i na Prvom festivalu „Balkansko pozorišno prostranstvo“ u Sankt Peterburgu 2007. godine.

Slavenko Saletović je ovom režijom osvojio najprestižnije priznanje – Nagradu „Bojan Stupica“ (2007).

Svoje stoto izvođenje predstava je proslavila 14. januara 2011, a tokom decenije scenskog trajanja, bilo je i izmena u podeli.

Ulogu Arine Pantelejmonove preuzela je Sonja Knežević, a potom i Danijela Ugrenović, Potkoljosina je uz Lađevca jedno vreme igrao i Ivan Zekić, a poslednjih godina rola je poverena Pavlu Jeriniću.

Povezana vest:  Bečki letnji balovi

U ulozi Stepana smenjivali su se Lepomir Ivković i Gojko Baletić, a Ljubomir Bandović i Lepomir Ivković u ulozi Kajgane.

Lik Kočkarjova, osim Gajovića, tumačili su Miloš Đorđević i Bojan Krivokapić, rolu Agafje Tihonovne sada igra Kalina Kovačević, a Dunjaške – Bojana Bambić.

Predstavu je na matičnoj sceni i na gostovanjima u Studentskom gradu, Zaječaru, Pančevu, Jagodini, Kostolcu, Vranju, Rumi, Negotinu, Trsteniku, Kladovu, Leskovcu…, kao i u Beču, Tirani i Sankt Peterburgu, videlo više od 37500 gledalaca.

Dramaturg je Slavko Milanović, muziku je uradio Miroljub Aranđelović Rasinski, a scenski pokret Pjer Rajković.