Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, 47. po redu, održaće se od 29. novembra do 01. decembra u Beogradu. Ovogodišnji domaćin je Malo pozorište „Duško Radović“, a predstave će se izvoditi i u Pozorištu lutaka „Pinokio“.

Manifestacija Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije imaju značaj za ovu vrstu umetnosti, kao što Sterijino pozorje ima za dramska pozorišta za odrasle. Susreti su nastali kao potreba da se kroz stalni festival podstiče i unapređuje lutkarstvo u Srbiji, a prerastao je u neprekidni podsticaj savremenog domaćeg lutkarskog stvaralaštva i vrhunskog izvođačkog kvaliteta.

Festival je takmičarskog karaktera, a stručni žiri dodeljuje sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaciju lutaka i scenografije, nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju, i Gran pri festivala. Stručni žiri je sačinjen od najboljih u svojoj profesiji te su svoje mesto zaslužili profesor Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost iz Bugarske Slavčo Malenov, teatrolog i v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta prof. dr Zoran Đerić i reditelj i kostimograf  Boris Čakširan. Pored glavnog žirija, postojaće i dečiji žiri koji će dodeliti nagrade u kategorijama „najglasnijeg aplauza“, „lutkarske čarolije“ i ,,naj, naj“ predstave.

Povezana vest:  „Admiralova kurtizana” autorke Margo Deru u prodaji

Na ovogodišnjem festivalu, publika će imati priliku da vidi deset predstava. Pored domaćina, Beograda, među učesnicima su i pozorišta iz Novog Sada, Zrenjanina, Kragujevca, Subotice, Niša i Banja Luke. U okviru ,,47. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije“ organizuju se i radionice za decu, retrospektivna izložba fotografija „Festival u fokusu“, promocije izdanja posvećenih lutkarstvu, dok će u foajeu Pozorišta lutaka „Pinokio“ biti prikazana izložba lutaka studenata Fakulteta primenjenih umetnosti.

Povezana vest:  "Burčin Buke džez trio" sutra u Kolarcu

Predstava ,,Kameni cvet“ na sceni Malog pozorišta ,,Duško Radović“ otvoriće ovogodišnje Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Rađena je po tekstu Mile Mašović-Nikolić, a u režiji Nikite Milivojevića. Glumci u predstavi su mladi i talentovani umetnici sa iskustvom u pozorištu, Jovo Maksić, Ivana Adžić, Alek Rodić, Petar Strugar, Dušica Sinobad, Goran Balančević, Marijana Petrović i Vladislava Đorđević.

„Svi smo čuli za izreku DECA SU NAŠE NAJVEĆE BLAGO. Ali šta je PRAVO BLAGO za našu decu? Deca će vam uglavnom reći da je njihovo BLAGO ono što imaju, a ne ono što umeju. To je tužno, ali to je istina. Kameni cvetovi niču svuda unaokolo – u obliku skupih igračaka, skupih patika, skupe odeće, skupih zabava, a često ih deci nameću i oni koji ih najviše vole – roditelji, bake i deke, drugari. Rastući među takvim cvećem, deca i sama jednog dana izrastu u jedan takav „kameni cvet“ koji ne ume i ne može ništa sam da uradi, i koji želi samo da mu se drugi ljudi dive“, objašnjava Mila Mašović-Nikolić dramaturg pozorišta.

Povezana vest:  U prodaji reprezentativna foto-monografija „Moj Beograd" Dragoljuba Zamurović

Aktivnosti 47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije možete pratiti i na zvaničnoj Facebook stranici https://www.facebook.com/lutkarskisusreti/