Promocija antologije erotskih narodnih priča „Čestoskok“ održana je u četvrtak, 22. decembra u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi su govorili dr Dušan Ivanić, profesor na Filološkom fakultetu, i Ivan Zlatković, pisac i priređivač antologije. Bezobrazne priče kazivao je Milan Lukić, a za muzičku pratnju na gitari bio je zadužen Mihailo Zlatković.

Ovaj izuzetan izbor erotskih narodnih priča koje su se u srpskom narodu usmeno prenosile s kolena na koleno zabeležili su značajni sakupljači narodnog blaga, od Vuka Karadžića do novijih folklorista.

Govoreći o tome kada i gde su pričane ove priče, Ivanić je rekao da je bilo zabranjeno pričati te priče uvek i svuda. On je dodao i da je kojim slučajem njegov otac bio živ u vreme kad je on priredio prvu knjigu sa ovom tematikom, ne bi smeo da je donese kući. „Možda su se te priče pričale u ženskom društvu, ali koliko je meni poznato uglavnom su se prepričavale među muškarcima. Prosto se nisu smele izgovarati bezobrazne reči u pristojnom društvu. Sa druge strane, često je u razgovoru bio prisutan humor zasnovan na veštoj igri reči, kojim se u uvijenoj formi govorilo o škakljivim stvarima. Još jedna zanimljivost u vezi s ovim pričama jeste ta da su se one mogle pričati samo u mrsno doba godine. Danas se, međutim, ovi oblici nacionalnog folklora smatraju nezaobilaznim delom svake kulture“, istakao je Ivanić.

Povezana vest:  Renderings – finalna prezentacija umetnika u okviru projekta Frontiers In retreat

Čitajući ove priče današnji čitalac će moći da se zabavlja u vrcavim primerima narodne mašte i inventivnosti i da uz nju zajedno otkriva šta najbrže raste, kako se izvodi ševelj-develj, kako su se ponašale vladike i popadije a kako knez Miloš. Na kraju knjige nalazi se rečnik manje poznatih reči, pa tako možete saznati šta je putka, durundalo, merak, doksat…

Povezana vest:  Izložba "Nevidljiva nit" u Etnografskom muzeju

„Ova knjiga je namenjena svima koje zanima usmeni folklor i usmena tradicija, onima koji žele zabavan tekst, a bavili bi se ozbiljnijim proučavanjima erotske narodne kulture. Jednom rečju, vrlo širok auditorijum ljudi mogao bi u ovim pričama pronaći ponešto što bi im bilo zanimljivo. Knjiga tako i jeste zamišljena i sačinjena sa željom da bude popularna, zabavna i da sve priče imaju i neki duhovit karakter. Istovremeno zahvaljujući indeksu pojmova, registru opscenih radnji, polnih organa, opscenih mesta, sve ovo može biti i građa za neko ozbiljnije istraživanje. Ja se nadam da bi ovo delo moglo potaći nekog da na još ozbiljniji način posmatra srpsku erotsku kulturu, i mislim da bi to bio dobar zalog za budućnost“, zaključio je Zlatković.

Povezana vest:  Evro Book predstavlja “PALČICU”, novu knjigu sa ilustracijama Ane Grigorjev

Zbirku erotskih priča „Čestoskok“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.