put-koricaIzdavačka kuća „Kreativni centar“ koja je jedan od vodećih izdavača knjiga za decu sve češće objavljuje i knjige za stariji uzrast i odrasle kao što je „Put“ nastalu na osnovu njegovih predavanja o kineskoj filozofiji.

„Šta kineski filozofi mogu da nas nauče o dobrom životu“, je prvo pitanje na koje Pjuet sa svojom koautorkom Kristin Gros-Lo traži odgovor.

„Ako ove ideje shvatate ozbiljno, one ce vam promeniti život“, ovim rečima Pjuet započinje svoja predavanja na kursu iz klasične kineske flozofje na Harvardu.

Svakom njegovom predavanju – što je pedeset minuta čiste price, bez ikakvih slajdova ili čitanja beležaka – prisustvuje i po 700 studenata.

Novinarka Kristin Gros-Lo dobila je zadatak da za časopis „Atlantik“ napiše članak o tome zbog čega su predavanja o tako malo poznatoj materiji treća po redu po popularnosti među studentima, posle ekonomije i informatike.
Inače, Kristin Gros-Lo je doktorirala istoriju istočne Azije na Harvardu, te joj ta oblast nije bila nova. Kada je, međutim, otišla na predavanje Majkla Pjueta, shvatila je da on te ideje oživljava na način koji nikada ranije nije videla. Tako je počela njihova saradnja, koja je rezultirala knjigom „Put“.

Povezana vest:  Promocija knjige "Happy End" Mirjane Bobić Mojsilović u ekspozituri Banca Intesa na Vračaru

Za naslov knjige upotrebljen je pojam koji kineski filozofi često pominju – dao ili Put. Prema rečima autora, Put nije harmoničan “ideal” koji moramo da sledimo. To je pre putanja koju neprekidno iscrtavamo svojim odlukama, delima i odnosima s drugima. Mi iznova stvaramo Put u svakom trenutku svog života.

Majkl Pjuet, pokazuje kako nas drevne ideje kineskih filozofa i danas mogu voditi na putu ka dobrom životu. Ove ideje dovode u pitanje sve savremene pretpostavke o tome šta je potrebno za lično i društveno blagostanje i zbog toga Put nikako nije još jedna od knjiga za tzv. samopomoć.

Nijedna od ovih ideja ne odnosi se na prihvatanje sebe, pronalaženje sebe ili poštovanje odredenih uputstava radi postizanja jasnog cilja.

Ako bismo uvek bili dosledni sebi i ponašali se u skladu s tim,ostali bismo ukalupljeni – nikada ne bismo opraštali i ograničili bismo svoju sposobnost da se menjamo. Zbog toga se mnogi od nas jednoga dana probude sa osećajem da su zaglavljeni unutar uske definicije samih sebe.

Povezana vest:  „Tamo dole" Bila Brajsona od petka 31. januara u prodaji

Autor knjige kaže: „Ne postoji jedno pravo biće koje treba otkriti – bilo u sebi, bilo u drugima. Zapamtite da je ono što mislite da ste – posebno kada donosite odluke – obicno samo skup šablona u koje ste upali. Kako bismo pomogli sebi da se promenimo, moramo postati svesni toga da je odstupanje od našeg normalnog načina bitisanja ono što nam omogućuje da razvijemo drugačije strane svoje ličnosti“.

Mnogi od nas sada smatraju da svako treba da bude jedinstvena osoba koja poznaje sebe. Mislimo da treba da budemo autentični, odani istini koju težimo da pronađemo u samima sebi, a ne u višem božanstvu. Cilj nam je da budemo ono za šta smo rođeni da budemo. Ali šta ako nas ove ideje, za koje mislimo da poboljšavaju naš život, zapravo ograničavaju? Ideja knjige „Put“ ne sastoji se u tome da postoji jedan ispravan put, već samo putovanje koje neprekidno iznova stvaramo tako što sve sagledavamo na nov način i delujemo u skladu stim.

Povezana vest:  LIMIT – Live art festival od 25 - 27. novembra u Domu omladine

Namenjena je uzrastu starijih tiejdžera i odraslih .
Majkl Pjuet je profesor kineske istorije na Harvardu i predaje na mnogim vodećim svetskim univerzitetima. Njegov kurs iz kineske filozofije jedan je od najpopularnijih na Harvardu, a 2013. godine nagraden je posebnom nagradom Harvarda za izuzetnost u izvodenju nastave.

Član je Švedske kraljevske akademije nauka. Ovo je njegova prva knjiga namenjena široj publici. Kristin Gros-Lo je pisac i novinar. Njeni članci objavljuju se u eminentnim časopisima, kao što su „Wall Street Journal“, „Atlantic“ „Huntington Post“.

Ova knjiga je idealna za preispitivanje, upravo u ovom trenutku kada razmišljamo o tome šta da poboljšamo kod nas samih, kako bi nam naredna godina bila bolja.