dhafer5

KVARTET DAFERA JUSEFA OČARAO PUBLIKU U NARODNOM POZORIŠTU

„Multikultivator – servis za razvoj kulture i umetnosti“ prikupio je organizacijom donatorskog koncerta kvarteta Dafera Jusefa više od 10.000 evra koji će biti upotrebljeni za stipendiranje vanserijskog talenta – saksofoniste Rastka Obradovića tokom studija u Norveškoj. Četvorica izuzetnih muzičara priredili su beogradskoj publici koncertni doživljaj za pamćenje na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Daferovo stvaralaštvo je okupilo raznoliku publiku. U gledalištu je bilo ljudi svih generacija i različitih muzičkih senzibiliteta, a slušaoci su znalački reagovali na njegove vokalne i instrumentalne bravure i maestralne solističke deonice Kristjana Randalua, pijaniste iz Estonije, kontrabasiste Phila Donkina iz Velike Britanije i bubnjara Ferenca Nemetha iz Mađarske. Odavno na jednom džez koncertu nije bilo više spontanih i neposrednih reakcija i gromoglasnijih ovacija. Četvorica muzičara su uspostavila suštinsku komunikaciju, kako međusobno na bini, tako i sa publikom. Njihov dijaloški pristup muziciranju u poptunosti je opravdao lokaciju koncerta – bio je to svojevrstan dramski i muzički performans dostojan velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu.

Povezana vest:  U zagrebačko pozorište stiže beogradski Hamlet

Pre kvarteta Dafera Jusefa, u pratnji klavira, nastupio je mladi saksofonista Rastko Obradović, čije je izuzetno muziciranje publika propratila burnim aplauzom i ovacijama. Rastko će zahvaljujući Beograđanima koji su sinoć bili na koncertu, nastaviti svoje školovanje na Muzičkoj kademiji u Oslu, u Norveškoj.

Dvadesetogodišnji Rastko je prvi put saksofon uzeo u ruke kada je imao samo četiri godine. Srednju muzičku školu „Staković“, odsek za džez muziku, završio je u rekordnom roku – za samo dve godine, a profesori na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu ga smatraju jednim od najvećih talenata svoje generacije. Iako mlad, postao je veoma tražen na beogradskoj džez sceni, a za sobom ima i nekoliko turneja po Rusiji i Evropi sa različitim internacionalnim sastavima.

Povezana vest:  FMU i Guarnerius predstavljaju novu generaciju najboljih mladih muzičara Srbije

Koncert kvarteta Dafera Jusefa najavio je početak projekta „Multiverzitet“, platforme za neformalno permanentno muzičko obrazovanje, razvijene uz podršku vodeće svetske institucije za studije savremene muzike – „Berklee College of Music“.

Vladimir Đorđević, osnivač i programski direktor „Multikultivaotra“, istakao je još jednom sinoć, najavljujući Rastka Obradoviča, da je „Multiverzitet šansa za mlade, talentovane i vredne muzičare, a da je sve ostalo je njihov rad.“

Povezana vest:  Orgulje kroz epohe - koncert umetnika iz Sarajeva Frana Yehude Kolonomosa Martinčevića

Projekat se realizuje uz podršku Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije, GO Novi Beograd i Savski venac, Erste banke, agencije SuperDot, Masel Group-a, Restorana Madera, Alma Quatro, DPC i Studija Crater.