Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih gostuje 24. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Hinkeman“, po motivima ekspresionističke drame nemačkog književnika Ernsta Tolera, u režiji Igora Vuka Torbice.

U ovoj višestruko nagrađivanoj predstavi igraju Rakan Rušaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

Povezana vest:  Nova trilogija "Poluživot" na tragu Harija Potera

Tragedija u tri čina koju je Toler, istaknuti antifašista čije se književno delovanje ne može odvojiti od političkog, napisao za vreme boravka u zatvoru 1922. godine, bavi se idejom krize muškosti, odnosno krizom identiteta muškarca, koju metaforički izjednačava sa stanjem u Nemačkoj posle Prvog svetskog rata.

Ovu veoma retko izvođenu dramu izvornog naslova „Der deutsće Hinkemann“, Torbica, jedan od najnagrađivanijih mladih reditelja u regionu, koji će uskoro u Narodnom pozorištu postavit i“Carstvo mraka“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, uradio je kao autorski komad u kojem kroz pozorišni dijalog s izvornim tekstom preispituje ljudsko poimanje sebe.

Povezana vest:  Nova knjiga dobitnice Ninove nagrade Ivane Dimić – „Iz mrtvog ugla“

Dramaturg je Katarina Pejović, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Doris Kristić, a muziku su komponovali Alen i Nenad Sinkauz.

„Hinkeman“ je dobio, između ostalog, nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini, a Rakanu Rušaidatu je za interpretaciju naslovne uloge pripala nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu.

Predstava je premijerno izvedena 7. novembra 2015. godine.

Povezana vest:  Gastro putovanje uz evropske muzičare – počinje Karavan u Novom Sadu