mesa_selimovic_citatiOtkrivanje spomen ploce posvecene Meši Selimoviću

 

Spomen ploča posvećena književniku Meši Selimoviću, biće otkrivena 11. jula na zgradi u Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu, gde je živo taj književnik, saopšteno je iz Minsitarstva kulture Srbije.

U saopštenju se navodi da je ploča Meši Selimoviću, prva spomen ploča koja se otkriva u Godini knjige, kao i da će u narednom periodu biti postavljene i ploče drugim znamenitim piscima, na zgradama u kojima su živeli i radili.

Povezana vest:  Nenad Čiča i Ljubica Vraneš premijerno u operi "Saloma"

Upravnik NBS-a Sreten Ugričić rekao je prilikom najavljivanja ovog projekta, da NBS ima zadatak da predlaže književnike čija mesta gde su živeli i radili treba da budu obeležena, kao i da će akcija biti proširena na celu Srbiju.

-Nakon postavljanja ploče na zgradi u kojoj je živeo Meša Selimović, akcija će biti proširena, a planiramo da u u nju uključimo i beogradske opštine, kako bi sve zgrade u kojoj su živeli velikani srpske književnosti bile obeležene – rekao je on.

Povezana vest:  Lokica javnim vežbama promovisala novu knjigu

Prema njegovim rečima, pločice sa imenima nekih književnika, biće postavljena u više gradova u Srbiji, obzirom da su neki živeli i radili u više gradova tokom svog života, a cilj je da akcija bude realizovana i u inostranstvu gde je dosta srpskih pisaca živelo.

Ugričić je najavio da će od jeseni, na prvoj sednici zajednice matičnih biblioteka, biti sprovedena anketa kroz koju će one kandidovati imena i objekte na kojima bi trebalo postaviti spomen obeležja.

Povezana vest:  RUSKI KOZACI ZA VERU I OTADŽBINU

Spomen ploče će imati jedinstven, zajednički dizajn a celu akciju kao medijski sponzori prate beogradski radio Studio B i dnevni list „Večenje novosti“.