nikolateslaObeležavanje rođendana Nikole Tesle

 

Povodom 154. godišnjice rođenja Nikole Tesle (1856-1943), Muzej posvećen našem čuvenom naučniku izdao je šest novih cd izdanja na kojima su u srpskoj i engleskoj verziji objavljeni katalozi najznačajnih tematskih izložbi te ustanove realizovanih u peotekle četiri godine.

Direktor Muzeja Vladimir Jelenković kazao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da su zainteresovani u prilici da u digitalnoj formi razgledaju „Teslin čudesni svet elektriciteta“, Diplome Nikole Tesle“, „Knjige iz Tesline biblioteke“, „Časopisi iz Tesline lične biblioteke“, „Teslina fontana“ i „Tesla u Beogradu 2. juna 1892. godine“.

Povezana vest:  Dve predstave "Čekajući Godoa" u januaru

On je dodao da će sutra, na dan rođenja ovog naučnika, i u ponedeljak, 12. jula, Muzej biti otvoren od 10 do 18 časova, a posetioce će stručnjaci provesti kroz zdanje u kojem se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, naveo je on.

Jelenković je kazao da je završeno adaptiranje dela suterena Muzeja, gde se nalazi novi rekonstruisani depo namenjen čuvanju lične Tesline zaostavštine i deo namenjen konzervatorskoj laboratoriji u kojoj će raditi tim stručnjaka na zaštiti arhivske građe koja je od neprocenjive vrednosti.

-Svi patenti i rešenja Tesle i danas funkcionišu, bez obzira na sve tehničke inovacije koje su unete u njegove izume, sve je i dalje bazirano na njegovom radu – rekao je Jelenković.

Povezana vest:  Veče finske kulture 02. februar 2019. godine u 20h, Dvorana “Apolo”

Direktor je kazao da je gradonačelnik grada Filadelfije Majkl Nuter (Michael Nutter) proglasio 9. i 10. jul Danima Nikole Tesle.

On je podsetio da su od 31. juna do 7. jula u Seulu (Južna Koreja), na Međunarodnoj arhivističkoj konferenciji, predstavljena naša dva kulturna dobra koja su uvršćena u UNESKO-ov registar „Pamćenje sveta“, a to su lična arhiva Nikole Tesle i Miroslavlejvo jevađelje.

Povezana vest:  Roman o Diani Budisavljević, zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata

Tesla je rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu (Vojna granica, tadašnja Austrija, danas Hrvatska). Školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji.

Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv — mera za magnetnu indukciju „tesla“. Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao „Teslin transformator“, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem.