U Malom pozorištu „Duško Radović“, 3. februara u 20 sati premijerno će biti izvedena lutkarska predstava za decu „Aska i vuk“, koja je rađena po motivima pripovetke Ive Andrića.

Dramatizacija i režija:  Tatjana Piper Stanković

Muzika:  Aleksandar Lokner

Asistent režije i scenski pokret:  Danica Arapović

Scenografija i kostim:  Staša Jamušakov

Kreacija lutaka:  Marija Tavčar

Igraju:

Aska, Devojčica 1……………………………….VLADISLAVA ĐORĐEVIĆ

Vuk, Dečak 1………………………………………..LAZAR  MILJKOVIĆ

Aja, Devojčica 2…………………………………..JOVANA  CVETKOVIĆ

Tata, Dečak 2, Mali ovan…………………ARSENIJE  TUBIĆ

Nastavnica……………………………………………TATJANA PIPER STANKOVIĆ

Predstava uz pomoć lutkarstva, muzike, pokreta i slike priča priču o nasilju i o tome kako ga zaustaviti u svakodnevici u našim školama, od školskog dvorišta gde bezazleno nasilje počinje pa sve  do učionice. Učiteljica novim pristupom pokreće učenike. Oni učestvuju u priči, rešavaju svoje odnose i pronalaze ljubav. Nasilje biva poraženo.

Značaj Ive Andrića za našu književnost ogleda se u tome što je u svojim pričama nastojao da otkrije kako su istorijske okolnosti stavljale ljude sa naših prostora u izazovne i često teške situacije, a pri tome je širio pacifizam baš kao u priči „Aska i vuk“.

Povezana vest:  Festival italijanskog filma otvara se 16. septembra koncertom filmske muzike

Tatjana Piper Stanković glumac-lutkar u Malom pozorištu „Duško Radović“, počela je samostalno  da režira 1996. na predlog Srboljuba Stankovića. U svom matičnom pozorištu do sad je ostvarila sledeće režije: „Devojčica sa šibicama“ (1996), „Bio jednom jedan lav“ (2001), „Svet jednog cveta“ (2004), i „Priča o priči“ (2010). Predstave Tatjana Piper Stanković učestvovale su na međunarodnim festivalima u Pragu, Beču, Lisabonu, Klužu i Isfahanu.

Predstavu „Aska i vuk“ publika može pogledati u prvim repriznim terminima, subota 4. februar u 17 i nedelja 5. februar u 12 sati.

Preporučeni uzrast: 7+

Tatjana Piper Stanković rođena 1963. godine u Beogradu. Član Omladinsko-dramskog studija RTB kod Bate Miladinovića deset godina. Od 1983. do 1990. stalno zaposlena u Pozorištu lutaka „Pinokio“. Školske 1990-1991. upisuje redovne studije na FDU smer pozorišna i radio produkcija. U Malom pozorištu „Duško Radović“ stalno zaposlena od 1994. godine. Samostalnom režijom počinje da se bavi od 1996. na predlog Srboljuba Stankovića. Do tada je bila njegov pomoćnik režije na više predstava. Pored„Valtrovićevih“ nagrada i „Milene Načić“ za animaciju u okviru godišnjih nagrada u svom pozorištu nosilac je mnogobrojnih nagrada na domaćim I međunarodnim festivalima.

Povezana vest:  Mjuzikl "Čikago" 150. put u Pozorištu na Terazijama

Predstave koje je režirala učestvovale su na međunarodnim festivalima u Pragu, Beču, Lisabonu, Klužu i Isfahanu.

Član ASSITEJ-a Srbije. Ovo je njena peta autorska predstava.

Nagrade i priznanja:

  • 1983 – nagrada za najboljeg mladog glumca za ulogu Mi-ši-San u predstavi „Mi-ši-Ko i Mi-ši San“ na  Pozorišnim susretima u Nišu.
  • 1985 – specijalna diploma za glumačko-animatorsko ostvarenje za ulogu Princeze u predstavi „Guska na Mesecu“ na Pozorišnim susretima u Zrenjaninu.
  • 1992 – nagrada „Milena Sadžak“ za najboljeg mladog glumca za ulogu Lepotice u predstavi

„Lepotica i zver“  na Pozorišnim susretima u Beogradu.

  • 1995 – nagrada „Oton Tomanić“ za ulogu Lepotice u predstavi „Lepotica i zver“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.
  • 1996 – nagrada za režiju na Pozorišnim susretima u Zrenjaninu za predstavu „Devojčica sa šibicama“.
  • 1996 – na Festiću „Devojčica sa šibicama“ proglašena za najbolju predstavu na festivalu.
  • 1996 – nagrada za režiju na Jugoslovenskom festivalu predstava za djecu Kotor za predstavu „Devojčica sa šibicama“.
  • 2001 – nagrada za režiju za predstavu „Bio jednom jedan lav“ na Pozorišnim susretima u Novom            Sadu (predstava je dobila i nagradu kao najbolja predstava na festivalu).
  • 2003 – nagrada za režiju za predstavu „Devojčica sa šibicama“ na festivalu  Pozorište Zvezdarište u Beogradu.
  • 2004 – nagrada za režiju za predstavu „Svet jednog cveta“ kao i nagrada za najbolju predstavu na Pozorišnim susretima u Subotici.
  • 2005 – nagrada za najbolju predstavu „Svet jednog cveta“ na festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu.
  • Nosilac mnogobrojnih kolektivnih nagrada za animaciju.
Povezana vest:  "Lekari" - svedočenje iz prve ruke G. Milašinovića