U periodu od marta do novembra 2017. godine Sekretarijat za saobraćaj grada Beča vršiće sanaciju trga ispred katedrale Sv. Stefana u 1. Bečkom okrugu. Radovi na obnovi kanalizacione mreže na trgu trenutno su u toku. „Kako bismo ovo gradilište približili Bečlijama u istorijskom smislu Gradski arheološki institut organizovaće besplatna vođenja za sve zainteresovane posetioce, svakog ponedeljka u 11 i u 11.30 časova“, izjavio je Bernard Engleder, rukovodilac Sekretarijata za saobraćaj u Beču.

Povezana vest:  Vojvodina ubedljiva u Subotici na početku prolećnog dela sezone

Od antičkog Rima, preko skromnih srednjovekovnih početaka austrijske prestonice, do izgradnje katedrale Sv. Stefana, mnogi periodi u istoriji grada obeležili su ovaj trg. U okviru radova koji se odvijaju na trgu vrše se arheološka iskopavanja, a zadatak Gradskog arheološkog instituta jeste očuvanje i dokumentovanje eventualno pronađenih ostataka bogate bečke istorije.

Površina trga biće rekonstruisana na osnovu konceptualnog rešenja arhitekte Klemensa Kirša koji je pobedio na konkursu za rekonstrukciju pešačke zone u centru Beča raspisanog u okviru Evropske unije 2007. godine. Konkurs je obuhvatao trg ispred katedrale Sv. Stefana i ulice Graben i Kertnerštrase, pa će nakon završetka radova trg biti vizuelno integrisan u već rekonstruisane ulice.

Povezana vest:  Atletiko remijem bez golova do četvrtfinala Lige šampiona

PHOTO: Schaub-Walzer / PID