Ambasada Finske u Beogradu i Kulturni centar Beograda organizovali su koncert muzike kompozitora Jana Sibelijusa u Skupštini grada Beograda, u ponedeljak, 27. februara. Klasična dela Sibelijusa izveli su Uki Ovaskainen, finski pijanista dobro poznat beogradskoj publici, Aneta Ristić, soprano, i Vuk Ovaskainen, violončelista.

Koncert je deo niza manifestacija kojima se obeležava stogodišnjica nezavisnosti Finske tokom 2017. godine. Prema rečima gospodina Pertija Ikonena, ambasadora Finske u Srbiji, stogodišnjica nezavisnosti je inspirisala hiljade Finaca i prijatelja Finske da zajedno osmisle program obeležavanja ovog istorijskog jubileja. “Cilj proslave jubileja je da se javnost upozna sa Finskom, njenom kulturom, vrednostima, društvenim životom kao i uspešnom saradnjom koja postoji između nordijskih zemalja, a koja može da bude primer ovom regionu” istakao je ambasador Ikonen.

Povezana vest:  Srpska kompozitorka Milica Đorđević oduševila Zagrepčane

Jan Sibelijus je najpoznatiji finski kompozitor, koji je svoju muziku opisao rečima: “Muzika počinje tamo gde mogućnosti jezika prestaju. Zbog toga ja komponujem“. Jučerašnji koncert završen je himnom Finlandija, koja je komponovana 1899. godine. Ambasador Ikonen istakao je da je to tipčna protestna pesma o slobodi i pravu na život, kao i da je osnovna poruke himne i danas relevantna. Atmosferu Finske mogla je da oseti i beogradska publika koja je uživala u poznatim notama Jana Sibelijusa.

Povezana vest:  Izložba "Redizajn - stvarmo nove brendove" // Od stare marke do novog Brenda u O3ONE-u, od 24. januara do 29. januara