narodno_pozoriste_beogradNarodno pozorište iz Beograda sutra na Ohridskom letu

 

Ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda otvoriće sutra dramski program jubilarnog, 50. festivala „Ohridsko leto“ koji se održava u makedonskom gradu Ohridu.

Beogradski ansambl će u adaptiranom prostoru crkve Svete Sofije u Ohridu izvesti predstavu „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Jagoša Markovića, najavljeno je iz Narodnog pozorišta.

U toj predstavi, premijerno izvedenoj u februaru 2007. godine, ulogu bogate udovice Feme tumači Olga Odanović Petrović, a pored nje igraju i Ivana Šćepanović, Darko Tomović, Jelena Helc, Mihailo Lađevac, Aleksandra Nikolić, Aleksandar Srećković i Branislav Tomašević.

Povezana vest:  Izložba "Da li ste vi normalni" u DOB-u

Jubilarni, 50. festival „Ohridsko leto“, jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Makedoniji, počinje danas koncertom Ruskog nacionalnog orkestra, pod vođstvom dirigenta Mihaila Pletnjova.

Na koncertu u Antičkom teatru u Ohridu kao solista će nastupiti makedonski pijanista Simon Trpčeski, a na programu će biti dela Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova, najavili su organizatori manifestacije.

Dolazak Pletnjova u Ohrid jedno vreme je bio neizvestan jer je ruski dirigent nedavno uhapšen na Tajlandu, zbog sumnje da se bavio pedofilijom. Pletnjov je demantovao te optužbe, rekavši da nikada nije učinio nikakvo zlo.

Povezana vest:  Predstava Salvador Dali i Gala-ljubavna prica u Madlenianumu

Dramski program 50. „Ohridskog leta“ obuhvata predstave iz Makedonije, Rusije, Bugarske, Irske i Turske.

Najavljeno je izvođenje Šekspirovog „Hamleta“ u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Dramskog teatra iz Skoplja, kao i ruska verzija Šekspirovog „Sna letnje noći“ u režiji Aleksandra Morfova.

Na festivalu će nastupiti i Albanski teatar iz Skoplja, koji će izvesti Ibzenovog „Per Ginta“ u režiji Slobodana Unkovskog, kao i pozorišni ansambl iz Bugarske koji će izvesti Čehovljevog „Galeba“ u režiji Krikora Azarjana.

Dramski program će biti zatvoren predstavom „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta, u režiji Martina Kočovskog i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa.

Povezana vest:  Dramatična priča kafkijanske atmosfere - "Vir" Filipa Čolovića u prodaji

Muzički program „Ohridskog leta“ pored Baroknog orkestra Evropske unije pod vođstvom dirigenta Larsa Urlika Mortensena, obu8hvata koncert ruskog violiniste Viktora Tretjakova, u pratnji Makedonske filharmonije i pod vođstvom dirigenta Pavela Kogana iz Rusije, nastupe ruskog pijaniste Nikolaja Luganskog i austrijskog violiniste Džulijana Rahlina.

Među zvezdama festivala biće i pijanista Itamar Golan iz Izraela, a najavljen je i gala operski koncert solista Boljšoj teatra iz Moskve i Makedonske opere i baleta.

Ohridsko leto je organizovano uz podršku Ministarstva kulture Makedonije i pod pokroviteljstvom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.