atelje212Atelje 212 završio sezonu 2009/2010

 

Beogradsko pozorište Atelje 212 završilo je sezonu 2009/2010 pod nazivom „Revolucija“, tokom koje je odigrano 506 predstava i priređeno šest premijera, a novu „nEXt YU“ sezonu u septembru započeće sa tri nove predstave.

Kako je danas najavljeno iz Ateljea 212, beogradsku publiku u septembru očekuje na sceni tog teatra premijerno izvođenje predstave „Revolucija“ – autorski projekat „Bacača sjenki“ iz Zagreba, „Rasprava sa Ernestom Če Gevarom“ Hosea Pabla Fajnmana, u režiji Dušana Petrovića i komad „Gospodin“ Filipa Lolea, koji režira Stevan Bodroža.

Povezana vest:  47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije od utorka u Beogradu

Proteklu sezonu u Ateljeu 212 obeležilo je šest premijera – „Dokle“ Milice Piletić u režiji Alise Stojanović, „Prljave ruke“ Žan Pol Sartra, u režiji Nikite Milivojević, „Čekaonica“ Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića, a u režiji Liješevića.

Premijerno je izveden i mjuzikl „Kosa“ Džemsa Radoa i Džeremija Ragnija, koji je režirao Kokan Mladenović, zatim „Da nam živi živi rad“ Milana Markovića i Anđelke Nikolić, u režiji Nikolićeve i komad „Pazarni dan“ Aleksandra Popovića, a režiju je potpisao Egon Savin.

Atelje 212 je gostovao na Međunarodnom pozorišnom festivalu Demoludi u Poljskoj, na festivalu Pozorišna Nitra u Slovačkoj, „Kunstenfestivaldesarts“ u Briselu, „Wiener Festwoćen“ u Beču, u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, Narodnom pozorištu Sarajevo, na festivalu Teatar Fest „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Povezana vest:  Premijerno izveden mjuzikl "Ženidba i udadba"

Ansambl beogradskog teatra otvorio je ovogodišnji Grad teatar Budva, a učestvovali su i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, festivalu Tvrđava teatar u Smederevu i drugim pozorišnim susretima i smotrama u Srbiji.

Sumirajući rezultate protekle sezone, iz Ateljea 212 su podsetili da su na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dobili četiri nagrade, među kojima je ona za najbolju predstavu („Šuma blista“ u režiji Tomija Janežića).

Povezana vest:  Prvi deo naučnofantastične trilogije "Luna" Ijana Mekdonalda

Predstave, glumci i reditelji tog pozorišta nagrađeni su i na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru i Sterijinom pozorju u Novom Sadu, a među priznanjima nalaze se i Nagrada Grada Beograda, Nagrada TV Novosti „Zoran Radmilović“ i Nagrada „Miloš Žutić“.

Ove godine Atelje 212 organizovao je prvi pozorišni festival „Mucijevi dani“ na kome je odigrano 14 predstava pozorišta iz zemlje i okruženja, a inicirali su i organizovali manifestaciju „Dan i noć u pozorištu“, koja je prvi put okupila sva beogradska pozorišta sa ciljem da još više približe publici i popularizuju pozorišnu umetnost.