Izdavačka kuća „Evro Book“ objavila je knjigu „Vanga, vatrena biblija“ autorke Ane Marijanis o Vangeliji Dimitrovoj, bugarskskoj vidovnjakinji poznatoj kao Baba Vanga.

Vangelija je rođena u Strumici 1911, u tadašnjem Osmanskom carstvu, u dvanaestoj godini je oslepela, a o tom tragičnom događaju, kao i o mnogim drugim detaljima iz Vanginog života, postoje oprečne verzije.

Njenim proročanstvima bavili su se naučnici, između ostalog i predsednica prve bugarske međuresorne komisije za proučavanje abnormalnih pojava, docent Šumenskog univerziteta, fizičarka Jordanka Peneva.

Povezana vest:  Aida u trci za najbolju svetsku kampanju u oblasti kulture

Vangelija Dimitrova je proricala individualne sudbine, ali i velike istorijske događaje kao što su bombardovanje Beograda 1941, smrt bugarskog cara Borisa, katastrofalan zemljotres u Skoplju. I mnogo toga o drugim svetovima, što nikada nije dospelo do javnosti.

Vanga je imala veoma jednostavno objašnjenje za svoje zadivljujuće i zastrašujuće sposobnosti: „Hoćete da objasnite ono što radim? Kako to objasniti ako je sve to božjih ruku delo? Moj dar je od Boga. On me je lišio vida, ali mi je dao druge oči kojima vidim i vidljivi i nevidljivi svet“, govorila je Vanga.

Povezana vest:  Večeras u BDP-u premijera "Kad su cvetale tikve"

Vangelija Dimitrova, razumela se u lekovito bilje, lečila je bolesne i ulivala nadu nesrećnima, navodi u baba Vanginoj biografiji autorka knjige Ana Marijanis.

Jedna od poruka baba Vange je: „Nemojte želeti previše. Nećete moći da platite za to“.