Roman „Ravnoteža“ Svetlane Slapšak i knjiga priča „Oni“ Dževada Sabljakovića našli su se u užem izboru za nagradu „Biljana Jovanović“.

Žiri u sastavu Ljiljana Šop (predsednica), Srđan Srdić i Marjan Čakarević, od pristigla 104 prozna, pesnička, esejistička i dramska dela, objavljena u 2016. godini, u uži izbor uvrstio je četiri knjige, saopštilo je Srpsko književno društvo.

U romanu „Ravnoteža“ govori se o ženama u Beogradu za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji. Ne prihvatajući da im u njihovo ime ubijaju sugrađane, rođake, prijatelje i sinove, one ih skrivaju od mobilizacije. Milica, jedna od njih, prinuđena je da prekucava rukopis velikog nacionalnog pisca kako bi preživela krizu devedesetih. Tražeći način da se mentalno udalji od posla na koji je prisiljena, ona istovremeno piše i roman-pastiš ugledajući se na pripovedni postupak i stvaralaštvo sestara Bronte.

Povezana vest:  Filharmoničari se koncertom oprostili od Ivana Tasovca

Junake Sabljakovićevih priča u knjizi „Oni“ prepoznaćemo odmah jer ih nalazimo svuda oko nas, ma u kakvom okruženju, prilikama ili vremenu se zadesili. Ipak, pre ćemo ih sresti tamo gde se ne živi mirno, negde na pustoj autobuskoj stanici u nedođiji, u nekom istorijskom metežu ili u starim gradovima i porušenim kulama. Jer oni su u potrazi za zakopanim blagom koje je sâm njihov život, za čudima koja nas okružuju ali ih ne vidimo.

Povezana vest:  Roman "Žena" Simonide Milojković u borbi protiv predrasuda

Dobitnik nagrade „Biljana Jovanović“ biće proglašen u naredne dve nedelje.