Večeras je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu otvorena izložba „Taština malih razlika“ Grejsona Perija u prisustvu velikog broja gostiju i predstavnika institucija koje su organizovale i podržale izložbu. Reč je o izložbi jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade čija dela će publika u Srbiji moći da pogleda do 20. maja.

Čast da otvori izložbu imao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif: „Za mene kao britanskog ambasadora ova izložba je mnogo više od predstavljanja jednog umetnika. S obzirom da je ovo druga velika izložba koju zajednički organizujemo u samo nekoliko meseci, ovaj projekat je dokaz da je saradnja između naše dve zemlje u oblasti kulture sve intenzivnija“.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Povezana vest:  DOĐITE DA ZAJEDNO UNIŠTIMO DNEVNIK!

„Veoma mi je drago i ponosna sam što smo za manje od godinu dana uspeli da, u partnerstvu sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, publici u Srbiji prikažemo dela dva svetski poznata britanska umetnika. Ovo je za mene jasan znak posvećenosti Velike Britanije održavanju i jačanju saradnje sa Srbijom u oblasti kulture. Verujemo da izložbe ovog značaja utiču na stvaranje nove publike i razvoj novih veština. Nadamo se da na ovaj način pomažemo jačanje kulturnog sektora i započinjemo nova međunarodna partnerstva“, rekla je Kler Sirs, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan.

Povezana vest:  Pozorište Dadov obeležava 57 godina postojanja

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Na rad Grejsona Perija osvrnuo se i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Radovan Jokić: „Šta god i kako god mislili o Grejsonu Periju, on je pre svega izvanredan grafičar vanredne mašte i umetničke pronicljivosti, na momente toliko inteligentan i nadahnut u svojim socijalnim komentarima i postavkama da ga je ponekad teško razumeti, što znači da je jednostavno genijalan.“

„Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Povezana vest:  Istorijski uspeh u Mariboru uvertira za jubilej i Tokio

Podršku ovoj izložbi pružila je i pokrajinska vlada te se publici obratio i zamenik predsednika Pokrajinske vlade Ivan Đoković: „Ova izložba potvrđuje da je Novi Sad sa razlogom dobio status Evropske prestonice kulture 2021. godine i na svima nama je da ovu titulu budućim projektima opravdamo.“

British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine realizuju izložbu „Taština malih razlika“, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.