Izložba Andy Warhol i američki pop art održana u New Moment Galeriji Ideja 2014. godine pružila je beogradskoj publici uvid u neka od najvećih dela ovog umetničkog pravca koja potpisuju Andy Warhol, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Džon Čemberlen, Džejms Rozenkvist i Tom Veselman.

Međutim, umetnički hedonisti današnjice bez razmišljanja kupuju dela anonimno prosavljenog pop art dvojca The Connor Brothers! Njihova dela, poput terapije koja stvara budućnost, osvojila su umetničke sajmove i sladokusce, poštovaoce šarenih printova i vintage postera koje su Connor Brothers stvarali, gotovo, slučajno.

Kako je, i u vreme svog nastanka, pop art kao svojevrsni umetnički bunt uzdrmao svet nespreman za drugi vid umetnosti osim „pretencioznog i prenaglašenog” slikarstva apstraktnih ekspresionista, danas svedočimo velikom pop art preporodu. Connor Brothers već stoje rame uz rame sa daleko poznatijim Damienom Hirstom i Banksijem, sa kojima se i privatno druže i rade na raznim humanitanim i angažovanim projektima.

Povezana vest:  Hamilton: Odlično se slažem sa Botasom

O umetnicima – The Connor Brothers

The Connor Brothers su galeristi iz Londona koji su postali umetnici. Pod ovim pseudonimom kriju se Snelle Mike i James Golding i svoja imena otkrivaju tek nakon nekoliko godina izlaganja, zbog sumnje u priznanje onoga što rade, vođeni mišljenjem da će njihova burna prošlost i etikete koje nose (mentalna bolest i lečeni zavisnik od narkotika) uticati na publiku. Sreli su se tokom studiranja Snella na Cambridge Univerzitetu, a počeli zajedno da stvaraju 2012. kao rezultat neke vrste terapije. Na ovaj način počeli su da stvaraju sopstveni svet, spoj ostataka istine i fikcije. Proslavili su se izložbom „Basterdised paintings“ (2014.), ali i izlaganjem koje su sami definisali kao posetu Nacionalnog istorijskog muzeja dok smo na psiotropnim lekovima. Zatim je usledio i niz drugih izložba koje pomeraju granice ljudske svesti, podstiču na razmišljanje ali i neosporno nastavljaju razvoj pop art kulture u 21. veku. Izložba u galeriji New Moment biće prvi put da se ovaj dvojac predstavlja ne samo u Srbiji, već i u celoj jugoistočnoj Evropi.

Povezana vest:  Tatjana Tatić promovisana u primabalerinu Narodnog pozorišta u Beogradu

Šta je pop art?

POP(ULAR) ART nastaje kao pobuna protiv apstraktnih ekspresionista za koje se smatra da su pretenciozni i prenaglašeni. Ovaj pravac spaja popularnu i masovnu kulturu sa likovnom umetnošću i dodaje joj humor, ironiju i mešavinu prepoznatljivih slika i sadržaja. “Umetnost se obraća ljudima na emocionalnom nivou, ali pop-art vas dotiče na nivou iskustva. Stvoren je iz naše svakodnevnice“, rekla je Džuli Maner, jedan od direktora Museum Editions-a, Njujork. Pop art pokret karakterišu teme i tehnike koje su izvučene iz masovne popularne kulture kao što su reklamiranje, holivudski filmovi, pop muzika i stripovi. Njegova suština je uzdizanje predmeta iz moderne svakodnevnice u umetnost, jer vrednost tih predmeta nije uzaludna.

Povezana vest:  Pronicljiv, uzbudljiv i uverljiv roman o Kini "Izgubljeni u prevodu"

Nijedan umetnički pravac nije imao tako jak uticaj na komercijalni dizajn kao pop art – on je tretirao umetnost kao biznis tako da su i umetnici i dizajneri, pod uticajem ovog kulta, želeli da naprave nešto što će biti privlačno i komercijalno uspešno. Međutim, bilo je potrebno otključati umetnost kao pojam koji je nedostižan i apstraktan. Tako je nastao pop art.