Plakat Nature and ArtNature & Art – sinergija prirode i umetnosti u Valjevu
U sredu 21. jula 2010. godine  u 20 časova u Narodnom muzeju u Valjevu otvarena je  multimedijalna izložba Nature & Art, a istog dana na reci Gradac kraj Valjeva u okviru ovog projekta, započeo i istoimeni ekološko-umetnički kamp koji će okupiti neke od najboljih studenata umetničkih fakulteta u Srbiji.  Projekat realizuje organizacija VA u saradnji sa Fondom Ecotopia.
U okviru ovog projekta održaće se tri izložbe: u Valjevu, Mariboru i Beogradu. Svaka izložba biće propraćena radionicom koju vodi umetnik Božidar Mandic.
Umetnici čiji radovi će biti izloženi na ovoj izložbi su: Porodica bistrih potoka, son:DA (Slovenija), Milena Putnik, Ðorđe Stanojević, Marko Crnobrnja, Milorad Mladenović, Radomir Knežević, Branislav Nikolić, Vojislav Radovanović, Snježana Torbica, Miroslav Prvulj, Milomir Romanović, Nikola Faller (Hrvatska), Katarina Popović, Dušan Petrović.
Nesmislena priroda 1Istoričari umetnosti Una Popović (MSU Beograd) i Saša Janjić (REMONT Beograd).
Izložba u Valjevu se održava u galeriji Narodnog muzeja, i traje od 21. jula do 3. avgusta u okviru valjevskog festivala Raskršće. Paralelno sa izložbom, na reci Gradac, jednoj od najčistijih u Srbiji, održava se ekološko-umetnički kamp. Radionicu vizuelnih umetnosti vodi Božidar Mandic, osnivač prve umetničko-ekološke komune u Srbiji- Porodice bistrih potoka. Radionica je posvećena edukaciji mladih vizuelnih umetnika iz regiona.
Svakoga dana u periodu od 9h do 14h, Mandić realizuje svoj radionički program. On je metodičan i interaktivan. Svi učesnici radionice u dijalogu sa predavačem realizuju program posvećen mogućnostima sinergije ekologije i umetnosti. Akcenat ove metodologije je na interaktivnosti i razmeni ideja između predavača i mladih umetnika, kao i između samih umetnika.
Gospodin Đorđe Stanojević, akademski slikar, umetnički direktor projekta i predstavnik organizacije VA ovako je objasnio njegovu  suštinu:
-Nature & Art projekat je zаmišljen kao sinergija umetnosti i prirode. Vraćanje prirodi u svetu otuđenja i hiperprodukcije savremenog čoveka. Taj sklad je šifra našeg duhovnog i fizičkog ozdravljenja. Umetnost koja se bavi ovim pitanjem deluje blagotvorno i ona je, zapravo, angažovana. Ukazujući na činjenicu da čovek može funkcionisati samo u skladu sa prirodom, ovaj projekat definiše mogućnosti sinergije čoveka i prirode u današnjem svetu hiperprodukcije, hiperseksualnosti, hiperinformacija…
Povezana vest:  Umetnici sa zapadnog Balkana u bečkoj Muzejskoj četvrti