Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, izdavačka kuća Laguna objavljuje ekskluzivno opremljeno kapitalno delo koje objedinjuje sve priče našeg nobelovca koje je objavio za života u jednoj knjizi.

Priče su date hronološkim redom, počev od prve, „Dan u Rimu“, iz 1920. godine, u kojoj je Andrić našao sopstveni i prepoznatljiv književni izraz, do poslednje, „Ranjenik u selu“, iz 1971–72. godine.

Iako u istoriji naše književnosti Andrić slovi kao vrhunski romansijer, moglo bi se reći da jezgro njegove književne umetnosti jeste upravo priča. To svakako ne treba da čudi jer od 1920. do kraja života, za više od pola veka svog plodnog stvaralačkog rada, Andrić je napisao više od stotinu priča koje se mogu uvrstiti u svaku antologiju svetske priče. Bilo da pripoveda o bosanskim Muslimanima, Turcima ili Jevrejima, o ženama, gradovima ili fratrima, o neobičnim likovima koje je upoznao ili zamislio u Sarajevu, Višegradu ili Beogradu, Andrić sa neodoljivom ironijom, prepoznatljivim i jedinstvenim stilom uspeva u svojim pričama da čitaoca uvek iznova, kako je sam umeo da kaže, „iznenadi nečim poznatim“.

Povezana vest:  Muzej Akropolja najposećeniji u Grčkoj

U govoru pod nazivom „O priči i pričanju“, koji je održao prilikom primanja Nobelove nagrade u Stokholmu 1961. godine, Andrić će sam sublimirati svoj pripovedački kredo: „Pripovedač možda priča sam sebi svoju priču, kao dete koje peva u mraku da bi zavaralo svoj strah? Ili je cilj toga pričanja da nam osvetli, bar malo, tamne puteve na koje nas često život baca, i da nam o tom životu, koji živimo ali koji ne vidimo i ne razumemo uvek, kaže nešto više nego što mi, u svojoj slabosti, možemo da saznamo i shvatimo.“

Povezana vest:  Andreas Šol & Edin Karamazov - 29. septembra na Kolarcu

„Priče“ Ive Andrića možete pronaći od utorka 11. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.