Pisac i akademik, dobitnik Ninove nagrade, Miro Vuksanović donosi čitaocima samosvojno i osobeno delo u savremenoj književnosti, knjigu „Brojčanik: Putopisni dnevnici“.

Autor putuje, ali na tim putovanjima ne samo da posećuje brojne znamenitosti u različitim mestima i gradovima što svetskim što geografski nam bližim već čitaocima predstavlja i ljude sa kojima se susreće, a koji su najčešće u književnom i umetničkom svetu i te kako poznati.

Na stranicama knjige „Brojčanik: Putopisni dnevnici“ našli su se brojni pesnici, romanopisci, slikari, vajari koji su ostavili značajan trag u kulturi. Sada smo u mogućnosti da ih sagledamo iz nekog novog i drugačijeg ugla.

Povezana vest:  DESIGN MARKET PONOVO U MIKSER KUĆI

„Četiri godine i nešto više svakodnevno sam izdvajao događaje, pojave i detalje oko sebe, opisivao ih, sažeto i spontano, slobodno, bez podešavanja, s namerom da to bude samo za mene, uključujući i sećanja, susrete, čitanja, putovanja“, ističe Miro Vuksanović.

Autor ne skriva svoje emocije koje se protežu od oduševljenja (koje se najčešće oseća u Nemačkoj, pre svega u Vajmaru, koji ga fascinira) do tuge, koja mu je čest pratilac po usamljenim delovima Crne Gore, gde su političke podele ostavile traga. Tu su i sjajni komentari o Dučiću, Trebinju, Zagrebu… Mnogo duhovitih i interesantnih priča o savremenicima, kolegama piscima, članovima žirija najeminentnijih nagrada.

Povezana vest:  Najbolje knjige za najmlađe iz edicije „Piši-briši"

U ovoj knjizi, samo za nju, izrađen je putni časovnik koji iz minuta u minut meri i otkucava dužinu dnevničkih svedočenja sa autorovih putovanja po Srbiji, Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj. Svaki zapis je istovremeno samostalan i deo je celine, sugestivan i sažet, sa lica mesta, ponekad napisan u vozu ili avionu, jezički bogat i jasan, na sopstveni način dragocen.

Povezana vest:  Predstavljen roman "Gospodari vremena" Petra Grujičića

„Svaki zapis je autentičan“, ističe Vuksanović. „Ništa nisam menjao. Čak ni onamo gde se sada ne slažem sa sobom.“

„Brojčanik: Putopisni dnevnici“, jezgrovito i duhovito napisano, intelektualno je i nadasve zanimljivo štivo koje se lako čita i pomoću kog može mnogo da se nauči kako o drugima tako i o nama samima, o našem mentalitetu, vrlinama i manama. Knjigu možete pronaći od utorka 23. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.