Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu, kulturno udruženje Excellence od 16. do 24. septembra organizuje “VIII Film Fashion Festival” festival italijanskog filma u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Italijanskim ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT).  Jedan od ciljeva je uspostavljanje bliže saradnje Italije i Srbije.  Tim povodom u Ambasadi Republike Italije u Beogradu održano je predstavljanje festivala i novih mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje. Na konferenciji su govorili: Nj.E. Ambasador Republike Italije, Đuzepe Manco; Paolo Đenoveze, reditelj; Rolando Ravelo, glumac i scenarista; umetnička direktorka festivala italijanskog fima, Gabrijela Karluči i Mаrjаn Vujović, uprаvnik Muzejа Jugoslovenske kinoteke.

Povezana vest:  Jubilarni deseti roman Jelene Bačić Alimpić "Neki drugi život" u prodaji od 4. jula

Sve filmske projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu a prateći program sačinjavaju: izložba instalacija “Poređenja” u saradnji sa Glorijom Porčela, Galerija “Ka d’Oro” Rim – Majami – Njujork koju su priredili Alesija Karlino i Marko Gavrilović, kao i postavka haljina visoke mode “Gattinoni / Todorović”. Dva modna dizajnera iz Srbije i Italije, Giljemo Marioto za kuću Gatinoni i Igor Todorović, predstavljaju svoje kreacije kojima se može diviti kao slikama ili skulpturama.

Povezana vest:  17. Beogradski festival od 21. marta - 12. aprila, a pre toga revija filmova Dani igre u Kinoteci od 29. januara

Gost festivala je proslavljeni italijanski reditelj Paolo Đenoveze, čiji je film „Potpuni stranci“ otvorio festival. “Zadovoljan sam što je moj film videla publika u 50 zemalja u svetu, a u 35 država tražili su prava za rimejk ostvarenja i to je primer kako italijanski fim može da se izveze u svet”, rekao je Đenoveze.

Umetnički direktor festivala, Gabrijela Karluči, predstavila je prateći program: „Instalacije i modne kreacije dveju modnih kuća Gatinoni i Todorović postavljene su u Jugoslovenskoj kinoteci, ali i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije među kojima su: Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Frojeli, Mikaela Latancio i Paolo Radi“, izjavila  je Karluči.

Povezana vest:  Nagrade za Dan pozorišta na Terazijama

Događaju u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je i naš glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, glumac Dejan Lutkić i brojni predstavnici srpske i italijanske filmske industrije koji imaju ugovorene poslovne sastanke i obilaske lokacija za snimanja filmova širom Beograda.