Ekskluzivno izvođenje opere „Toska“ Đakoma Pučinija održaće se 14. maja 2018. u Sava centru od 19:30, povodom obeležavanja 41. rođendana te beogradske dvorane.  Italijanski umetnici stigli su u Beograd i u Sava centru održali konferenciju za medije, uz predstavljanje scenografije. Tim povodom obratili su se: Alberto Veronezi, dirigent i predsednik Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga;  solisti: Paoleta Maroku (Toska), Dario Di Vjetri (Kavaradosi) i Alberto Gazale (Skarpija); reditelj Lorenco D’Amiko; Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu i Vuk Žugić, direktor sektora za kulturu Sava centra.

Povezana vest:  Otvorena izložba o Bredi Kalef u Muzeju NP

Po prvi put će spektakularna italijanska scenografija, svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru, biti upotrebljena  na velikoj pozornici Sava centra. Postavka „Toske“ u Sava centru je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo. Ovaj  festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine u prisustvu na hiljada gledalaca. Posebna pažnja se posvećuje scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl. Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom.

Povezana vest:  Sajam knjiga od 20. do 27 oktobra

Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu “Toska” u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Podršku projektu pružila je Banca Intesa.

Ulaznice za italijansku postavku opere „Toska“ mogu se nabaviti na blagajnama Eventima, Sava centra i Narodnog pozorišta, kao i na sajtu eventim.rs,  po ceni od 600, 900, 1200 i 1500 dinara.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - repertoar za OKTOBAR 2014.