Letnja sezona najboljih nastupa operskih trupa iz Njujorka završava se u subotu 23. septembra od 18 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center brilijantnom produkcijom opere „Karmen“, kompozitora Žorž BizeaUlaznice za ovaj scenski spektakl su u prodaji na blagajni bioskopa.

Opera „Karmen“ je remek-delo koje izaziva smeh zahvaljujući komičnim prevarama, nesvakidašnjim pokretima i lažnim identitetima živopisnih likova. Iako je danas jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera, „Karmen“ je na premijeri u Parizu 1875. godine. doživela potpuni fijasko. Kao inspiracija Žoržu Bizeu poslužila je pripovetka „Karmen“ koju je napisao Prosper  Merime  po uzoru na Puškinovu poemu „Cigani“.

Povezana vest:  Evropski operski dani u Operi i teatru Madlenianum od 4. do 12. maja

Očaran lepom i prevrtljivom cigankom Karmen, vojnik Don Hoze joj pomaže da pobegne iz zatvora u koji je dospela zbog napada na jednu radnicu u fabrici cigareta u kojoj i sama radi. Međutim, njenim čarima podleže i toreador Eskamiljo, koga ljubomorni Don Hoze napada i pokušava da   ubije. Zbog ljubavi prema Karmen, Don Hoze dezertira, a potom napušta i svoju verenicu Mikaelu. Karmen ostavlja Don Hozea i kreće za Eskamiljom na koridu u Sevilju. Iako je Don Hoze preklinje da mu se vrati, Karmen ga surovo odbija. Tada Don Hoze u očajanju i besu ubija Karmen, dok u pozadini narod slavi još jednu Eskamiljovu pobedu.

Povezana vest:  Drugi deo trilogije "Knjiga Praha" Filipa Pulmana u prodaji

Elina Garanča igra naslovnu ulogu zavodljive ciganke, koju je pevala, praćena aplauzima, u mnogim vodećim svetskim operskim kućama. Roberto Alagna igra opsednutog vojnika Don Hozea, Barbara Fritoli tumači lik Mikaele, dok je Tedi Tahu Rouds toreador Eskamiljo. Operom diriguje Janik Nezet-Seguin, dok iza „dopadljive i brilijantne produkcije“ po rečima Njujork Tajmsa, stoji Ričard Ejra.

Povezana vest:  Triler Jua Nesbea "Ponoćno sunce" - najčitanija knjiga stranog autora u Biblioteci grada Beograda

Karte su u prodaji po ceni od 1.300 dinara po predstavi.

Više informacija možete naći na sajtu www.cineplexx.rs .