Pored izuzetno zanimljivog Takmičarskog programa i raznovrsnih pratećih sadržaja, organizatori 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se od 24. do 29. septembra održati u Subotici, posebno su ponosni na ovogodišnji 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Za ovaj naučni skup je i ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima, usled značajnog smanjenja budžeta, ne pokriva putne troškove. Pristiglo je 49 predloga radova iz 21 zemlje sveta: Grčke, Egipta, Izraela, Indije, Irana, Južnoafričke Republike, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nepala, Nigerije, Norveške, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Čilea i Španije. Odabrano je 18 radova koje će u okviru Festivala predstaviti autori i koji će biti objavljeni u okviru dvojezičnog zbornika (na srpskom i engleskom) nakon Festivala.

Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja“. Ove godine će, pored prof. dr Siniše Jelušića iz Crne Gore, koji vodi Forum, na konferenciji učestvovati 17 stručnjaka iz celog sveta.

Povezana vest:  Gitarista Vojin Kocić dobio nagradu "ArtLink"

Forum, koji Festival organizuje u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, veoma je značajan segment Festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet  2009. godine. Nakon smrti akademika Jurkovskog, Forum vodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore.

U okviru Foruma biće održano i zanimljivo predavanje Konrada Frederiksa „Tajne mister Panča“. Tradicionalni se londonski Panč izvodi na ulici, od strane profesionalnih izvođača koji koriste drvene ručne lutke, za novac koji pomoćnik prikuplja u publici. Konrad Frederiks izvodi Panča već 39 godina, prvo kao zabavljač za decu, a kasnije kao profesionalni ulični lutkar u Londonu i drugim engleskim gradovima. Predstava je u suštini improvizacija i sastoji se od komičnih i tragičnih epizoda, stvari koje se Panču dešavaju na putovanju. Nije zasnovana na tekstu, već koristi univerzalni vizuelni jezik koji svi razumeju.

Povezana vest:  Putovanje, upoznavanje, stvaranje – novi pozivi za novosadske umetnike

Svrha ovog predavanja jeste otkriti stvari koje su vekovima bile poznate samo nekolicini; tehnike i trikove koji su jedinstveni za ovu profesiju i drevnog su porekla; stvari koje se mogu naučiti samo u surovim uslovima na ulici dok traje borba da se sastavi kraj s krajem.

Od 2006. Festival se pojavljuje kao izdavač prvih prevoda knjiga od velikog značaja za lutkarstvo i pozorišnu umetnost za decu. Objavljeno je više od 20 knjiga, između ostalih tri knjige prof.dr Henrika Jurkovskog, danas najznačajnijeg imena u svetskoj nauci o lutkarstvu: „Metamorfoze pozorišta lutaka u XX veku“ (2006); „Teorija lutkarstva“ (2007); „Svet Edvarda Gordona Krega“ (2008); a u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada objavljene su, između ostalih „Moja profesija“ (I i II deo) velikog ruskog lutkara Sergeja Obrascova (2009). Takođe, u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine objavljene su i foto-monografija Međunarodnog festivala pozorišta za decu – „Prvih 20 godina“ (2013) i monografija o prvom pozorištu lutaka u Srbiji – „Pozorište lutaka u Novom Sadu – osnivanje“ (2014).

Povezana vest:  „Zajedno sami" Marka Šelića Marčela od utorka u prodaji

Ove godine ponosno na Festivalu predstavljamo čak 4 knjige u našem izdanju: „Zbornik 7“ (zbornik radova sa prošlogodišnjeg Foruma), „Lutka u kulturi II” (Henrik Jurkovski), „Razumjeti lutku – Ogledi o traganju za arhetipom“ (Siniša Jelušić), „Jurkovskom u čast” (prevod na engleski, grupa autora). Pored njih, biće predstavljena i „Istorija dramaturgije pozorišta lutaka“ Borisa Goldovskog (izdanje Pozorišta lutaka „Pinokio“, u prevodu na srpski), koji je, uz Ljubicu Beljanski-Ristić, ovogodišnji dobitnik međunarodne Nagrade za životno delo ‘Mali princ’, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.