Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici sinoć je svečano otvoren 24. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Uvodnu reč je imao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. On je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima Festivala. Rekao je da je Festival stekao međunarodni ugled, da doprinosi afirmaciji stvaralačke misli i kako je Festival prilika da i stariji i mladi uživaju u kvalitetnom programu. Izrazio je nadu da će gosti uživati u multikulturalnoj Subotici.

Posle gradonačelnika je govorio podsekretar Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Zoran Hadži Lazin. Rekao je kako mu je drago što je opet u Subotici i da je Festival prevazišao okvire Subotice i Srbije pozicionirajući se na svetskoj mapi. Zahvalio se direktoru Festivala Slobodanu Markoviću na požrtvovanom radu i izrazio zabrinutost povodom narednog Festivala i istakao da se nada da će grad, pokrajina i država sledeće godine učiniti više kako bi Festival odjeknuo u svetu.

Zatim je na binu izašao direktor Festivala Slobodan Marković kako bi uručio ovogodišnje Nagrade za životno delo „Mali Princ“, koje Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Iskoristio je priliku da iskaže radost povodom toga što učesnici iz više od 30 zemalja učestvuju u ovogodišnjem Festivalu i podsetio je sve prisutne da gosti nisu došli pod najboljim uslovima aludirajući na budžet ovogodišnjeg Festivala. Izrazio je nadu da će biti bolje i citirao Petra Petrovića Njegoša: „Pohvaliti se malo ako imate s čime nije greota“. Nagrade za životno delo „Mali Princ“ uručio je Borisu Goldovskom, čuvenom ruskom istoričaru i teoretičaru pozorišta i Ljubici Beljanski-Ristić, našem cenjenom dramskom pedagogu, kojoj pripala čast da proglasi Festival otvorenim.

Povezana vest:  AUDICIJA U TEATRU LE STUDIO - prijave do 22.4.2016.

Na samo početku svečane ceremonije otvaranja Festivala nastupila je petnaestogodišnja Anastasija Stokin iz Subotice, članica Dečijeg crkvenog hora „Sveti Roman Melod“, koja je nadahnuto otpevala festivalsku himnu „Pustite decu nek rastu” (tekst: Milivoje Mrkić, muzika: Arsen Dedić). Svojim nastupom program su obogatili i talentovani citraši, članovi Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Erne Lanji” iz Subotice, kao i klovn Arsa s Marsa.

Nakon svečanog otvaranje izvedena je predstava „More mašte“ Pozorišta lutaka iz Niša. Predstava je deo takmičarskog programa Festivala i oduševila je prisutne izazvavši višeminutne aplauze.

Dvadeset i četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 24. do 29. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta, uz respektabilan naučni segment, ali i raznovrsne prateće sadržaje: filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga…

Takmičarski program predstojećeg 24. Festivala pružiće izuzetno zanimljiv i raznovrstan pregled od 14 predstava za decu iz celog sveta po izboru selektora Slobodana Markovića, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona.

Organizator izražava posebno zadovoljstvo što je u prilici da na Festivalu prikaže i četiri domaće predstave: „More mašte“ (Pozorište lutaka Niš) – muzički spektakl sa improvizovanim lutkama (koja će otvoriti Festival u nedelju, 24. septembra), „Aska i vuk“ Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda za koju je muziku pisao Aleksandar Lokner (Bajaga i Instruktori), „Petar Pan“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, u kojoj naslovnu ulogu igra mlada glumačka zvezda Slaven Došlo i „Orfej“ Dečjeg pozorišta Subotica, koja na poseban, deci prilagođen način interpretira jedan od najpoznatijih grčkih mitova.

Svaka od predstava će biti izvedena na izvornom jeziku, od 24. do 28. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

Povezana vest:  U prodaji nova knjiga „Zlatna žila " autorke Ljiljane Šarac u izdanju Evro Booka

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka i nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada). O svemu će odlučivati žiri koji će raditi u sastavu: ruski istoričar i teoretičar pozorišta, scenarista i pedagog dr Boris Goldovski (Rusija); poljski reditelj, teatrolog i dramaturg Jaroslav Antonjuk (Poljska); profesorka, teatrolog i direktorka pozorišta dr Oana Leahu (Rumunija); dramaturg i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić (Srbija) i teatrolog dr Zoran Maksimović (Srbija).

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu!

Posebno smo ponosni na ovogodišnji 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade za koji je i ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima, usled značajnog smanjenja budžeta, ne pokriva putne troškove. Pristiglo je 49 predloga radova iz 21 zemlje sveta: Grčke, Egipta, Izraela, Indije, Irana, Južnoafričke Republike, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nepala, Nigerije, Norveške, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Čilea i Španije. Odabrano je 18 radova koje će u okviru Festivala predstaviti autori i koji će biti objavljeni u okviru dvojezičnog zbornika (na srpskom i engleskom) nakon Festivala.

Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja“. Ove godine će, pored prof. dr Siniše Jelušića iz Crne Gore, koji vodi Forum, na konferenciji učestvovati 17 stručnjaka iz celog sveta.

Povezana vest:  "Ulična akademija" Lazara Ristovskog u prodaji od 30. decembra

U okviru pratećeg programa, posetioci će biti u prilici da nauče indijski klasični ples tokom radionice koju će voditi specijalni gost Guru Šarad Pandja uz asistenciju gospođe Švete Patel. Nakon što nauče osnovne indijskog plesa, najmlađi, i oni koji se tako osećaju, mogu da posete veoma zanimljivu radionicu „Pozorište od papira“ i da se upoznaju sa istorijatom, vrstama i tehnikama „pozorišta od papira“.

„Međunarodni festival lutaka i marionetskih pozorišta „PUK“ – vizuelna dokumentacija“ je izložba koja predstavlja evoluciju festivala od njegovog prvog izdanja 2002. godine sve do 2016, kroz nagrađene predstave. Tu je zatim interesantna izložba „Boj na Kosovu“ autorke Ljiljane Điđino Branovački, u okviru koje će biti rekostruisan prikaz Kosovske bitke pomoću lutaka koje su napravljene po najzačajnijim ličnostima iz naše istorije. U okviru izložbe-seminara „Korak dalje s lutkom kroz predškolsko obrazovanje“ biće prezentovan metodičko-didaktički metod komunikacije i manipulisanja lutkom, u vaspitno-obrazovnom radu sa predškolskom decom kao i sa decom sa govorno jezičkim poremećajima.

Tradicionalno, kao i ranijih godina u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, biće postavljena „Studentska izložba festivalskih plakata“, uključujući fenomenalni plakat za 24. Festival, rad autora Željka Špice, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grada Subotice.
Festival finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Eu info centar.