Grupa „Hajde da…“ kao organizator Festivala društveno angažovanog teatra „Van okvira“ će ove godine otvoriti i zatvoriti festival iste večeri. Ovim izražava svoju reakciju na odnos nadležnih institucija prema umetničkom nezavisnom (vaninstitucionalnom) radu. Ove godine podrška Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture u potpunosti je izostala, iako je festival prethodnih godina bio platforma za umetničko delovanje različitih marginalizovanih društvenih grupa i okupljao organizacije koje se bave vaninstitucionalnom angažovanom umetnošću.

Povezana vest:  Belinijeva „Norma" otvara Metropoliten sezonu 2017/18

Festival je pokrenut 2011. godine i do sada je prikazao 44 predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Irske… On je takođe bio podrška domaćim umetnicima i organizacijama, pošto je svake godine prikazivao predstave i performanse iz Srbije, koji su unosili inovacije u ovo polje rada.

Izgleda da je situacija u kojoj se našao festival primer za, sada već masovno, izmeštanje organizacija koje se bave kulturom na marginu društvene važnosti i ekonomske snage.

Povezana vest:  "Ženski orkestar" sutra 50. put na Sceni "Raša Plaović"

Organizatori festivala pozivaju sve zainteresovane građane i građanke da dođu 06. decembra u 20 časova u Kulturni centar REX (Jevrejska 16, Beograd), da zajedno, iste večeri, kao čin protesta, otvore i zatvore festival.