Ovog proleća, od 21. do 24. marta, održava se 59. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji, na kome će učestvovati više od 1.000 izlagača iz preko 85 zemalja.

Kreativni centar učestvovaće i ove godine na toj najvažnijoj međunarodnoj manifestaciji kada je reč o knjigama za decu.

„Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Ono što sigurno nisam očekivala kada smo počinjali jeste to da će naše knjige biti uspešne u svetu. Ne zato što nisam verovala u njih, već zato što je to tržište jedno nepregledno more. Kada odete na bilo koji inostrani sajam, vidite na hiljade predivnih knjiga, dobrih ideja i pitate se da li je moguće da i mi nađemo svoje mesto u tom moru. A eto, ispostavilo se da su naše knjige i tamo uspešne. Za preko 30 godina rada, više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko 30 jezika“, ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a naši urednici iskoristiće sajam da pronađu nove najbolje naslove za decu, one koje ćemo sledeće godine prevesti i objaviti na srpskom jeziku kako bi naša deca imala priliku da na maternjem jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.

Povezana vest:  Humanitarna izložba „Home/Hope – Kiša još pada" za pomoć ugroženima od poplava

Stranim izdavačima pripremili smo nekoliko novih izdanja:

  • specijalno izdanje romana Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim, objavljeno nedavno, povodom istoimenog filma. Ovo izdanje je ilustrovano fotografijama iz filma, a na kraju knjige se nalazi i poseban dodatak o tome kako se film snimao. Film Leto kada sam naučila da letim, u režiji Radivoja Andrića i produkciji Sense Productioniz Beograda svoj bioskopski život započeo u februaru, a do sada ga je videlo 125 000 gledalaca!
  • nagrađivani roman Crna ptica Aleksandre Jovanović koji je, pored Nagrade Politikinog Zabavnika i Nagrade Grada Niša Maleni cvet, uvršten u međunarodni katalog White Ravens koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade
  • nov roman Vesne Aleksić namenjen mlađim osnovcima Dugo mačje leto koji je nedavno osvojio Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu 2022.
  • nove radne listove za predškolce i školarce Super zadaci super prvaci i Super zadaci super drugaci Zorice Nobl, Matematičke vrteška Mirka Dejića i Branke Dejić, kao i nagrađeno izdanje Igram se i razmišljam Slavice Marković i Simeona Marinkovića koje je osvojilo Nagradu za najbolji evropski udžbenik na sajmu knjiga u Frankfurtu 2021. godine
  • nove slikovnice iz serijala Mali vrt, kao i slikovnice Babroga Jelene Živanović, Kako je Veka veštica zavolela bajke Ane Dragović Drljević i Zig-Zaga i Roda Boda Marije Pavlović.
Povezana vest:  Mapa neregularnih sećanja - "Šaka anegdota" Hansa Magnusa Encensbergera

Na ovoj adresi možete pogledati Katalog Bolonja 2022 na engleskom, koji je Kreativni centar pripremio stranim izdavačima: https://issuu.com/kreativnicentar/docs/fr_catalogue_2022

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu. Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Povezana vest:  Glumac Mihailo Lađevac sa trupom „CPG Kolektiv“sa Novog Zelanda, gostuje na Sceni „Raša Plaović“