U Malom pozorištu „Duško Radović“ u petak 08. decembra u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava za decu koja je nastala prema po motivima romana Hermana Melvila „Mobi Dik“ po tekstu Dimitrija Kokanova u režiji Snežane Trišić.

O PREDSTAVI

 Mobi Dik je u putopisima moreplovaca ostao zabeležen kao najveći, najstrašniji i najopasniji kit svih vremena. Herman Melvil je 1851. godine napisao  roman u kome potera kapetana Ahaba i ostalih moreplovaca sa broda Pikvod za Mobi Dikom prerasta u epsku pustolovinu. U našoj predstavi glavni lik je devojčica Rejčel, koja se usudila da Mobi Dika sagleda na drugačiji način.

U dramatizaciji se pošlo se od činjenice da originalni tekst nema ženske junake, pa je donesena odluka da protogonistkinja bude devojčica iz sadašnjosti koja kroz svet snova putuje u prošlost gde se suočava sa narativom Mobi Dika. Ovaj narativ je takođe adaptiran tretirajući teme odnosa čoveka i prirode, tj. pomirenja čoveka sa prirodom.

Povezana vest:  Ivana Smiljanić predstavlja Srbiju na Henkel takmičenju

Mobi Dik je u ovom svom adaptiranom obliku priča o avanturi koja spaja svet realnosti i fantazije, a ta avanutura je ustvari put koji dete prolazi kako bi se suočilo i oslobodilo svojih strahova. Ovo putovanje je ispunjeno temama odnosa čoveka i prirode, odnosno čoveka i životinja.

Scenografiju je radila Ljubica Milanović, kostim Milica Grbić-Komazec, muziku Srđan Marković a scenski pokret Damjan Kecojević.

U predstavi igraju Jovana  Gavrilović, Dušica Sinobad, Damjan  Kecojević, Jelena  Ćuruvija Đurica, Miloš Anđelković, Saša  Kuzmanović i Filip  Hajduković.

Prvu reprizu predstave „Mobi Dik“ publika će imati priliku da pogleda u subotu 09. decembra u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Povezana vest:  Otvorena izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan

Sezona 2017/2018

 Po motivima romana Hermana Melvila

„MOBI DIK“ 

Tekst: Dimitrije  Kokanov

Režija: Snežana  Trišić

Dramaturg: Dimitrije  Kokanov i Mila Mašović-Nikolić

Scenografija: Ljubica Milanović

Kostim: Milica Grbić-Komazec

Muzika: Srđan  Marković

Scenski pokret: Damjan Kecojević

Igraju:

Devojčica  Rejčel…………………………….JOVANA  GAVRILOVIĆ

Mama, Hobotnica…………………………………..DUŠICA SINOBAD

Tata, Kapetan Ahab, Kompas………..DAMJAN  KECOJEVIĆ

Peleg, Lampa………………………..JELENA  ĆURUVIJA ĐURICA

Kvikveg, Mesec…………………………………MILOŠ ANĐELKOVIĆ

Starbak, Morski Talas……………………..SAŠA  KUZMANOVIĆ

Ismail, Mapa……………………………………….FILIP  HAJDUKOVIĆ

More, Mornari………………………………………………………………….SVI

O REDITELJU

Snežana Trišić rođena je 1981. u Beogradu. Pozorišnu i radio režiju diplomirala je 2009. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića i Alise Stojanović.

Povezana vest:  Multimedijalna prezentacija "Mahatma Gandi u Beogradu" u SC

Od 2013. je stalno zaposlena rediteljka subotičkog Narodnog pozorišta do 2015. kada postaje asistent na Katedri za pozorišnu i radio režiju red. prof. Ivani Vujić na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Završava Doktorske umetničke studije  u dramskim i audio vizelnim umetnostima na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pohađala je Internacionalni seminar za pozorišne reditelje u organizaciji ASSITEJ Nemačke uz saradnju međunarodnog ASSITEJ-a, u Schnawwl pozorištu u Manhajmu, koje je ogranak Nacionalnog pozorišta u Manhajmu, jednog od četiri nacionalna pozorišta u Nemačkoj, Manhajm, 2015.

Kao dobitnik KENDIJEVE STIPENDIJE (John F. Kennedy Center for the Performing Arts, U.S. State depertment) učestvovala je u programu za pozorišne reditelje  i pohađala brojne radionice, seminare i konferencije u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, 2010.