Videla IVidela IINajmlađa dobitnica Bukerove nagrade u izdanju Lagune

Godina je 1866. Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

Povezana vest:  Tasovac: Kultura ne bira strane

Misteriozni nestanci i pronalasci, zlatna groznica iz devetnaestog veka, čarobni netaknuti predeli Novog Zelanda i živopisni junaci naslikani su na nebeskom platnu romana „Videla“ Elenor Katon, najmlađe dobitnice Bukerove nagrade za 2013. godinu, upravo za ovaj roman. Rođena je 1985. godine u Kanadi, a odrasla je na Novom Zelandu. Njen književni prvenac, roman The Rehearsal, ušao je u uži izbor za Gardijanovu nagradu za prvu knjigu i Nagradu Dilan Tomas, i u širi za nagradu Orindž. Knjiga je osvojila brojna priznanja i nagrade, uključujući i Nagradu Beti Trask 2009. Objavljena je dosad u 17 zemalja.

Povezana vest:  Nova knjiga Ive Štrljić u prodaji od 20. aprila

Elenor Katon je stekla titulu magistra lepih umetnosti u Književne radionice Ajove, gde je bila i profesor, kao i titulu magistra umetnosti na Internacionalnom institutu moderne književnosti. Živi u Ouklandu na Novom Zelandu.

Roman „Videla“ Elenor Katon možete eksluzivno pronaći na štandovima Lagune u Halama 1 i 4, kao i na štandu Delfi knjižara na Sajmu knjiga, dok će od srede, 28. oktobra biti dostupan i u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca šrom Srbije, kao i preko onlajn knjižare www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs. Videćete da je sve upisano u zvezdama.

Povezana vest:  Novogodišnji operski gala koncert