Premijera predstave „ Žensko srce u šinjelu“, rediteljke Mirjane Karanović, po tekstu Mihajla Vitezovića, biće održana u ponedeljak, 16. aprila u  Centru za kulturu „Vlada Divljan“.

Priča prati tri žene koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja jubileja Prvog svetskog rata, prikazujući živote tri heroine iz rata , Milunke Savić, koja je bila najodlikovanija žena vojnik u istoriji ratovanja, Florom Sends koja je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždom Petrović, slikarkom, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu spremna da da i svoj život ako treba. Čekajući reditelja glumice počinju da preispituju sopstvene živote, doživljaje iz svoje karijere, ali i da otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj.

Povezana vest:  Otvaranje Kkustoska izložba Rorcharch, Rosharsh, Rorchah or… u sredu, 03. novembra

Tri žene. Same. Niko ih nije terao. Otišle u rat. Da se bore za srpski narod. Tri priče iz prošlosti. O Flori Sends, Milunki Savić i Nadeždi Petrović. I tri glumice koje žele da ožive te priče i ostave trag u sadašnjosti„, rekla je Mirjana Karanović pred premijeru.

Predstava „Žensko srce u šinjelu“ zajednička je ideja tri prijateljice i  koleginice sa klase, koje i igraju tri glavna lika. Vesna Paštrović, Jovana Petronijević i Nina Grahovac oživele su tri žene koje su na svoj način ostavile pečat u srpskoj istoriji. „Imajući u vidu da je ove godine završnica  jubijela Prvog svetskog rata, odabrale smo upravo tu temu, i to kroz priču o tri neverovatne žene koje su svoje živote posvetile borbi za srpski narod. Uživale smo kroz rad na ovoj predstavi, a posebno smo bile srećne što je naša draga profesorka Mirjana Karanović prihvatila da režira ovaj komad„, rekla je Vesna Paštrović.

Povezana vest:  Umetničko veče Otvorenog ateljea Divart