Trideset deveta tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 4. maja od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. Tema će biti knjiga „Kameni splav“ dobitnika Nobelove nagrade Žozea Saramaga. U razgovoru će učestvovati: Ljiljana Šop, književna kritičarka, Sanja Milić, književna kritičarka i urednica u Radio Beogradu, i Dejan Mihailović, urednik izdanja.

U ovoj političkoj alegoriji, na početku romana prisustvujemo fizičkom odvajanju Pirinejskog poluostrva od ostatka kontinenta. Tada Portugalija, koju je Evropa zanemarila, zajedno sa Španijom počinje da pluta prema severu Atlantika, dok Vladu nacionalnog spasa hvata panika a turisti i investitori beže sa novog, otcepljenog ostrva glavom bez obzira.

Povezana vest:  „Mefisto” na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Evropskoj prestonici kulture

Petoro stanovnika (dve žene i tri muškarca), svako za sebe, doživljavaju redak fenomen koji je, kako veruju, povezan sa otcepljenjem: jedno pravi neizbrisivu liniju na tlu zemlje, drugo postaje ljudski seizmograf, treće otkriva beskrajnu čarapu… Posle niza slučajnosti, kao i odanosti jednog psa lutalice – petoro ljudi i pas se nađu zajedno na okupu i otpočinju da čergare otcepljenim delom kontinenta u potrazi za uzrocima i smislom ovog odvajanja, a autor, u svom poznatom stilu i prepoznatljivim sopstvenim pravopisom, celu priču obavija mitovima, bajkama i osećanjem tragične sudbine čovečanstva.

Povezana vest:  MINISTAR VULIN SA SUPRUGOM I NOVAK ĐOKOVIĆ SA PORODICOM U NARODNOM POZORIŠTU

Roman „Kameni splav“ je na popustu od 30% do 4. maja u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.