smederevo_tvrdjava_festivalPočeo Tvrđava teatar u Smederevu

 

Drugi međunarodni pozorišni ambijentalni festival Tvrđava teatar svečano je počeo u utorak uveče u Velikom gradu Smederevske tvrđave. Mnogobrojnoj publici obratili su se ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, gradonačelnik Smedreva i član Saveta Festivala Predrag Umičević i dramski umetnik Milija Vuković, koji je prošle godine dobio nagradu za najboljeg glumca na prvom festivalu Tvrđava teatar.

Ministar Bradić poželeo je uspešne festivalske dane i istakao da „Tvrđava teatar koristi potencijal veličanstvene Smederevske tvrđave koja je uvršćena u tentativnu listu  UNESKO-a“ i izrazio uverenje da će se u narednom periodu ona naći na listi svetske baštine. „Ona je deo važnog projekta ministarstva kulture Srbije – Tvrđave na Dunavu, koji povezuje sedam gradova na teritoriji Srbije u jedinstven kulturni put koji će dovesti umetnike, goste i sve dobronamernike iz celog sveta“, rekao je on. Bradić je ocenio da je jedan od najvažnijih potencijala Smedereva u oblasti kulture ovaj festival koji daje sadržaj nasleđu i pomažu mu da se razvija.

Povezana vest:  Glumac Velimir Bata Živojinović imao moždani udar

U prelepom ambijentu najveće i najbolje očuvane tvrđave ravničarskog tipa u ovom delu Evrope zatim je počeo glavni program festivala predstavom „Do do lend“ koju je izvela „Grupa Puho“ iz Španije.

„Puho“ koristi posebne izvođačke discipline objedinjene u jednom nastupu – teatar, cirkus, ples, visinske sportove, arhitekturu, scensku tehniku, multimediju i živu muziku. Predstava „Do do lend“ je višeslojna i inspirisana je čuvenom „Alisom u zemlji čuda“ Luisa Kerola. Prema rečima autora predstave, njihova ideja je bila ne toliko da prenesu publici poznatu priču, već da ponude miris Alise i spiralu drugih značenja i osećanja koja dolaze iz zemlje čuda – „Zemlje Do Do“.

Povezana vest:  Još jedno strano izdanje romana "Sitničarnica Kod srećne ruke" Gorana Petrovića

Na festivalu će do 20. avgusta biti izvedeno ukupno 12 predstava u glavnom i pratećim programima. Međunarodni žiri dodeliće četiri nagrade – za najbolju predstavu, najboljeg reditelja i najboljeg glumca i glumicu. Članovi žirija su glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg i kritičar iz Rijeke Matko Botić. Ovogodišnji festival se održava pod sloganom „Sviraj to ponovo, Sem“, a  pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije, grad Smederevo i Uneskova kancelarija u Veneciji.

Povezana vest:  Sutra počinje 45. „Borina nedelja“