Ruski predsednik Vladimir Putin večeras otvara gostujuću izložbu Ermitaža u Muzeju istorije umetnosti u Beču. Na izložbi „Ermitaž u gostima. Remek dela od Botičelija do van Dajka“ biće prikazana remek dela evropskog slikarstva.

Zbirka kulturno-istorijskog muzeja Ermitaž iz Sankt Peterburga je stigla u Beč. Četrnaest slika iz perioda renesanse do ranog klasicizma biće izloženi pred bečkom publikom. Posetioci će biti u prilici da vide platna slikarskih majstora poput Botičelija, Tintoreta, Holbajna, Rembranta i van Dajka.

Povezana vest:  Reditelj Leni Abrahmson i bogat filmski program na 7. Beogradskom Irskom Festivalu

Nekada su austrijska dinastija Habzburg i ruski carski dvor bili zainteresovani za umetnost sličnih motiva, tema i istorijske građe, zbog čega su Muzej istorije umetnosti u Beču kao i Ermitaž i danas umnogome slični.

Izložba je osmišljena kao prikaz dela iz Ermitaža zajedno sa platnima iz Muzeja istorije umetnosti u Beču. Evropa i dalje predstavlja zajednički kulturni prostor tako da će svako umetničko delo iz Rusije u izložbenom prostoru „komunicirati“ sa svojim bečkim „parom“ čime će se dodatno naglasiti njihova međusobna sličnost, povezanost i jedinstvo.

Povezana vest:  „Radost Evrope 2014" u Beogradu od 2. do 5. oktobra

Izložba će biti otvorena od 6. juna do 2. septembra 2018. godine.

Više informacija: http://press.khm.at/

 

Copyright:

„Katarina Velika ispred ogledala“ – Vigilijus Eriksen © Pavel Demidov. St. Petersburg, Državni Ermitaž, 2018.

 

„Pejzaž kod Sadberija, Sofolk“ – Tomas Gejnsboro © KHM-Museumsverband