galapagos1Izdavačka kuća Beli Put objavila četiri romana Kurta Vonegata!
Izdavačka kuća Beli Put objavila je u okviru biblioteke IZABRANA DELA četiri romana američkog pisca Kurta Vonegata (1922-2007): GALAPAGOS, OKO SOKOLOVO, PLAVOBRADI i VREMETRES, u prevodu Gorana Skrobonje.
Vonegat je veliko ime savremene američke književnosti: pisac čiji crni humor, satirična nota i izuzetna imaginacija ne prestaju da privlače čitaoce ni danas, gotovo šest decenija nakon objavljivanja njegovog prvog, naučnofantastičnog, romana Mehanički pijanino (1952. godine).
Vonegat je rođen 1922. godine u Indijanopolisu, u porodici nemačkih iseljenika, a događaj koji je ostavio ključni trag na njegovom književnom sazrevanju je Drugi svetski rat i užasi koje je, kao zabrobljenik na prisilnom radu, doživeo prilikom savezničkog bombardovanja Drezdena. Iz toga je iznikao njegov najpoznatiji roman Klanica pet (1969. godine), koji je objavljen u doba najvatrenijih protesta protiv rata u Vijetnamu i doživeo veliki uspeh – našao se i dugo ostao na prvom mestu liste bestselera a autoru obezbedio status kultnog.
vremetresU bogatom opusu Vonegata – koga Grejem Grin smatra  „jednim od najboljih američkih pisaca svih vremena“ – ističu se i romani Doručak šampiona, Galapagos, Oko sokolovo, Plavobradi i Vremetres.
Sve knjige se mogu nabaviti u Klubu čitalaca Beli Put, koji se odnedavno nalazi na novoj adresi: Kondina 16 a cena je 598 dinara.
PLAVOBRADI je izmišljena autobiografija slikara Raba Karabekijana u kojoj se sudaraju sveobuhvatni humor i gorka ironija. U svojoj sedamdeset prvoj godini, ostareli slikar želi samo da ga svi ostave na miru da živi na svom imanju, sa tajnom koju je zaključao u ambar za krompir. Ali kada ga zanosna mlada udovica natera da ispriča svoju životnu priču, Vonegat nam iznosi jednostavnu i nepodnošljivu istinu o nemarnoj sklonosti čoveka da svtara i uništava ono što voli.
NAJBOLJI AMERIČKI PISAC – NEUMOLJIVO TVRDOGLAV U SVOJOJ MAŠTOVITOSTI.
GALAPAGOS vraća čitaoca milion godina u prošlost, u 1986. Obično krstarenje postaje putovanje kroz evoluciju. Zahvaljujući apokalipsi, grupica preživelih na ostrvima Galapagos treba da začne novu i sasvim drugačiju ljudsku vrstu. Najveći američki satiričar pokazuje nam ovde šta je to u našem svetu tužno i ludački iščašeno – kao i šta je ono u njemu što vredi spasavati.
VONEGAT JE POSTMODERNISTIČKI MARK TVEN… GALAPAGOS JE LUDA GENEOLOŠKA PUSTOLOVINA.
oko_sokolovoplavobradiVREMETRES je roman o kosmičkom i ljudskom paradoksu: Dana 13. februara 2001. u 14:27 sati, vaseljena je pretrpela krizu samopouzdanja. Treba li da nastavi beskonačno da se širi? I čemu sve to? A onda se vratila deset godina u prošlost, primoravši čitavo čovečanstvo da još jednom prolazi kroz ono što mu se u toj deceniji događalo, bez mogućnosti da bilo šta izmeni…
NJEGOVA NAJZABAVNIJA KNJIGA OD DORUČKA ŠAMPIONA… KNJIGA PREPUNA DRAGULJA VONEGATOVSKE MUDROSTI.
OKO SOKOLOVO je zabavan i jezivo satiričan pogled na smrt nevinosti. Usred tipičnog Vonegatovskog mnoštva užasa – dvostrukog ubistva, smrtonosne doze radioaktivnosti, obezglavljivanja i uništenja jednog čitavog grada neutronskom bombom – Rudi Volc zvani Oko Sokolovo vodi nas u komičnu potragu za oprostom i srećom. ovo je priča o zločinu i kazni koja nas nagoni na ponovno promišljanje o onome u šta verujemo… i ko smo zapravo.
MAJSTOR U SVOJOJ NAJBOLJOJ VRCAVOJ I PROVOKATIVNOJ FORMI.
Povezana vest:  Tri romana Haleda Hoseinija u jednoj knjizi u prodaji od 6. oktobra