INTERNACINALANA DECIJA RADIONICA ANIMIRANOG FILMAŠKOLA ANIMIRANOG FILMA VRANJE, SRBIJA

 

Škola animiranog filma (ŠAF) je škola koja egzistira od 1986 godine, postoji više od 22 godine, nastala iz velikog entuzijazma i sa ponosom možemo istaći da je Vranje centar dečije animacije Srbije. ŠAF kao institucija je referentna dečija škola animacije ne samo kod nas već i u svetu, i rasadnik je svih sličnih škola animacije u Srbiji. Do sada je kroz ŠAF prošlo više od 1000 dece. Radimo sa decom svake srede i subote, broj članova varira ali možemo reći da uvek imamo 30-tak stalnih članova. Nemamo cilj da školujemo filmske režisere, mada su neki od članova upravo to i postali,  ali okupljati decu oko neke ideje, učiti ih animaciji (koja se u svetu uveliko koristi kao dodatno edukativno sredstvo) zainteresovati ih da vole filmove, pa još i da ih prave – to je veliki zadatak koji mi prihvatamo sa zadovoljstvom.  ŠAF je još uvek jedna od vanškolskih aktivnosti ali naša ideja je da ŠAF postane prava umetnička škola u adminitrativno – pravnom smislu. Zaposleni na ŠAF-u su  članovi ASIFE koja je svetsko udruženje animatora i pod pokroviteljstvom je UNESKO-a. ŠAF, kao škola, je član Asifa Workshop Group (AWG) koja koordinira rad dečijih škola u svetu. Veoma smo aktivni kad god ASIFA organizuje neki internacionalni projekat i tradicionalno učestvujemo. Sada imamo solidnu tehniku, kvalitetne predavače koji rade sa decom, pravimo animirane filmove, učestvujemo po festivalima kod nas i u svetu i uvek izazivamo neverucu da u provinciji postoji tako uspešna dečija škola. S vremenom napredujemo, menjamo se, postavljamo sebi nove ciljeve, a jeda od njih je i Muzej animacije Srbije koji je već u osnivanju.

Povezana vest:  Vudi Alen bi rado radio sa Kejt Blančet i Ris Viderspun

Kulturne manifestacije u organizaciji ŠAF-a:

Internacionalna dečija radionica animiranog filma (IDRAF)

Bienalna manifestacija, održava se u Vranju. Prva radionica je organizovana 1997. godine, a 2008.godine u avgustu (22.-28.) organizovali smo šestu po redu, sa gostima iz Amerike, Hrvatske, Makedonije, Srbije. Po prvi put ove godine smo tokom trajanja radionice organizovali prvi međunarodni dečiji festival animiranog filma. Naša ideja je da se u budućnosti u parnoj godini organizuje  internacionalna radionica a u neparnoj godini festival. Zainteresovanost je bila velika , a smatramo da naša škola i naš grad zaslužuju ovaj mećunarodni dečiji festival. Do sada smo tokom trajanja IDRAF-a ugostili poznate svetske animatore angažujući ih kao predavače ali i decu i njihove mentore kao učesnike i goste iz Japana, Švajcarske, Norveške, Italije, Belgije, Španije, Meksika, Egipta, Bugarske, Hrvatske…. Trajanje radionice je u proseku 7 dana, sa 50-tak učesnika iz zemlje i inostranstva raspoređenih u nekoliko grupa, rade se više tehnika animacije, sa bogatim pratećim programom (prezentacija nacionalnih kultura gostiju, umetničkog opusa izložbe, zabavni program, izleti… Ministarstvo Kulture tradicionalno pomaže održavanje IDRAF-a, UNICEF, kancelarija u Beogradu je pomogla održavanje drugog IDRAF-a.

Svetski festival dečijeg animiranog filma, Zlatni puž

Svetski festival dečijeg animiranog filma – “ Zlatni puž “ Vranje,  u organizaciji Škole animiranog filma, je stalna manifestacija bienalnog karakterau oblasti kulture, od značaja za grad Vranje i Republiku Srbiju.

Povezana vest:  Pet filmova za srpskog kandidata za Oskara

Ciljevi Festivala su predstavljanje selekcije domaće i međunarodne produkcije dečijeg animiranog filma, doprinos razvoju filmske umetnosti, podsticaj kreativnosti kod dece i mladih, doprinos razvoju i popularizaciji dečijeg animiranog filma, kao delu animiranog filma i filmske kuture uopšte.

Prvi SVEDFAF je održan  avgusta 2009.g.,pristiglo je 67 filmova iz nekoloko zemalja Evrope, Ukraine, zemalja iz okruženja i Srbije.

Dečije radionice animiranog filma

U toku godine organizujemo nekoliko radionica koje se održavaju ili u Vranju, u prostorijama ŠAF-a, ili u nekom od gradova Srbije gde pokušavamo da pokrenemo rad sličnih škola. Do sada smo organizovali radionice u Trsteniku, Prištini, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Bujanovcu, Lozoviku… Datum održavanja kao i trajanje manifestacije zavisi od više faktora, prvi i osnovni je finansijski.  Radionice traju u proseku 7 dana ako smo dislocirani iz Vranja a ako radimo u Vranju onda i više meseci jer se rad organizuje dva puta nedeljno. Uprkos svim teškoćama ulažemo silne napore kako bi smo svakom zainteresovanom detetu omogućili da animira svoje crteže. Do sada  smo radili dve multietničke radionice u Bujanovcu gde smo radili sa decom srpske, albanske i romske nacionalnosti (jedna je bila pod pokroviteljstvom Koordinacionog centra za jug Srbije, a druga je održana uz pomoć ambasade SAD iz Beograda). Radili smo sa decom sa posebnim potrebama, sa decom predškolskog uzrasta, sa učenicima vranjske Gimnazije, sa seoskom populacijom ,Barelić 2005.,dve radionice  sa Vojskom Republike Srbije, dve radionice pod pokroviteljstvom LPA Vranje, sa decom srpske i romske populacije, radionicu sa NVO Generator iz Vranja, sa omladincima iz pet zemalja Evrope… Uglavnom su učesnici radionice apsolutni početnici na polju animacije pa je izazov veći. Broj učesnika varira od 10 pa do 50. Tokom trajanja radionice uradi se makar jedan animirani film, deca sama animiraju, imaju mogućnost da nauče da snimaju, montiraju i ozvučavaju svoje filmove (imamo mobilni studio za izradu animiranih filmova).

Povezana vest:  Entoni Hopkins odustao od pisanja memoara

Premijere filmova ŠAF-a

Sredom, u večernjim časovima organizujemo premijere gotovih filmova, posećenost je uvek izuzetna, imajući u vidu da je Vranje relativno mali grad mi imamo publiku na kojoj nam mogu pozavideti i neki festivali. Deca koja su radila na filmu se predstave, pričamo o filmu… Ovakve filmske večeri su jako značajne za sam razvoj deteta, razbijanje treme nastupa pred publikom a i poboljšavanja kulturnog života našeg grada.

Novogodišnji maskembal

Tradicionalno se održava pred Novu godinu, kada se deca članovi ŠAF-a kao i mi stariji opustimo, deci se pokloni makar po čokolada, pohvalimo se svojim uspesima na festivalima, družimo se sa roditeljima, sa onima koji podržavaju rad naše škole, prikažemo neke filmove i poželimo još uspešniju Novu godinu.