pozoriste_maskeNa Tvrđava teatru iduće nedelje sedam predstava

 

Iduće sedmice na smederevskom festivalu Tvrđava teatar biće prikazano sedam predstava.

Posle 15 godina, somborsko Narodno pozorište u ponedeljak, 16. avgusta, ponovo gostuje u Smederevu sa predstavom „Kate Kapuralica“ Vlaha Stuli Stulića.

Somborsko pozorište izvodi najpoznatije delo Vlaha Stulija, rođenog u Dubrovniku krajem 18. veka, komediju „Kate Kapuralica“ čiji je izvorni naslov „Komedija Kate Sukurlića među vratima od Peskarije“, sačuvanu u izvornom rukopisu.

Predstavu je režirao i muziku za predstavu odabrao Jagoš Marković.

Povezana vest:  "Tri cunamija ili Evropa je ranjena" generala Blagoja Grahovca u prodaji

Somborsko pozorište premijerno je izvelo prvu postavu te komedije 1995. godine. Za tri godine igre Somborci su za tu komediju dobili 33 nagrade. Predstava je obnovljena u maju ove godine.

U utorak, 17. avgusta teatar na štulama Pavana, iz Amsterdama, uz prateću akrobatiku, igru i živu muziku izvešće dve predstave.

U 19.00 u parku i na šetalištu performans „Vilenjaci“ (Folletti) od 20.00 sati „Boje“ (Colours) Teatar Pavana osnovan je 1993. u Veneciji kao malo profesionalno ulično pozorište.

Povezana vest:  Majski dani knjige u Pančevu od 26. do 29.maja

Publika će 18. avgusta videti predstavu glumaca novosadskog Narodnog pozorišta koji će tumačiti tekst Imre Madača „Čovekova tragedija“ u adaptaciji Kate Đarmati i Kokana Mladenovića.

Atelje 212 nastupiće 19. avgusta sa predstavom „Proslava“ koju je režirala Iva Milošević, a u petak, 20. avgusta Teatar an Val iz italijanskog grada Sasari igraće na gradskom trgu „uličnu“ predstavu „Brigada urbane harmonizacije“.

U petak uveče žiri će objaviti imena glumaca i predstava nagrađenim na drugom Tvrđava teatru u Smederevu.

Povezana vest:  Toni Parsons stigao sa novim krimi romanom

Potom će Narodno pozorište iz Novog Sada, mađarska scena, igrati za nagrađene „San letnje noći“ reditelja Zoltana Puškaša u dramatizaciji Kate Đarmati.

Zbog bolesti glumice Jelene Bartulović, kraljevačko pozorište otkazalo je učešće na smederevskom festivalu Tvrđava teatar. Bartulović u predstavi tog pozorišta „Putujuće pozorište Šopalović“ tumači lik Jelisavete.

Publika je do sada u malom i velikom gradu smederevske tvrđave gledala pet predstava, a sutra je slobodan dan zbog otkazivanja predstave Kraljevčana.