Lični bilans, svođenje računa sa nekadašnjim sobom, iz perspektive čoveka koga je slučaj odveo na iste staze kojima se nekada kretao, u isti grad – koji više nije „onaj grad“, kao što i čovek koji ga ponovo posećuje više nije „onaj čovek“. Priča u kojoj se ukrštaju ta dva grada i ta dva čoveka krije se između korica knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja.

Bazdulj je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan. Sergej Babić, Beograđanin već dobrano zagazio u pedesete, kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a on je u Tuzli već jedanput bio, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje, Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Pišući o politici, ali dostojno umetnosti romana, poput Ismaila Kadarea, sa Bolanjovom sposobnošću da prikaže duh vremena kroz opise intelektualnih koterija, Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti.

Povezana vest:  Novogodišnji koncert 2017. u Beču

„‘Kvadratni koren iz života‘ predstavlja pokušaj da se priča o istorijskim turbulencijama i prelomnim godinama kolektivne jugoslovenske sudbine ispriča kroz priču o jednom čoveku, njegovom životu, ljubavima, prijateljstvima, razočaranjima i porazima. Sve što se u romanu događa gledamo njegovim očima. Meni je u procesu pisanja bilo uzbudljivo da uđem u njegove cipele, a priželjkujem da se slična emocija pojavi i kod čitalaca“, rekao je Bazdulj.

Povezana vest:  Susreti sa domaćim autorima, porodični dani i svetski hitovi na Sajmu knjiga 

Muharem Bazdulj je nagrađivani književnik, novinar i prevodilac. Plodan pisac koji pleni lepim jezikom, erudicijom i veštim vođenjem priče. Anagažovani intelektualac koji se ne libi da iznosi stavove o najrazličitijim i najdelikatnijim pitanjima. Njegovi romani su objavljeni na engleski, nemački, poljski, bugarski i makedonski.

Knjigu „Kvadratni koren iz života“ možete pronaći od utorka 26. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Poglavlje autobiografije Marka Tvena na aukciji

Foto: Antonio Ahel/ATA Images i Laguna PR