na_slovo_na_slovo_plakatPremijera mjuzik „Na slovo na slovo“ pozdravljena gromoglasnim aplauzom
Mjuzikl za decu „Na slovo na slovo“ u režiji Darijana Mihajlovića izveden je sinoć premijerno na velikoj sceni Pozorišta na Terazijama. Posle tri decenije od druge verzije čuvene televizijske serije za decu „Na slovo na slovo“ Dušana Radovića (1922-1984), koja je prvi put u crno-beloj tehnici emitovana 1963. na RTS-u, a zatim u koloru i režiji Vere Belogrlić 1971, publika se podsetila price o Mići i Aćimu i njihovoj maštovitoj igri „na slovo na slovo“.
Radovićev scenario adaptirao je Vladimir Andrić, dok su orkestraciju na neprolazne i vesele kompozicije Miodraga Ilića Belog (1921-1971) uradili njegovi sinovi Sanja i Dragan.
Glumačka ekipa sa Svetislavom Buletom Goncićem na čelu, koji je   zamenio legendarnog Milutina Miću Tatića (1923-1991), podsetila je stariju publiku, a mladima predstavila kako su nekada izgledali programi i emisije namenjene deci.
Uz mnoštvo mašte, humora, razigranosti, dobro poznatih Radovićevih rečenica i pesama „Na slovo na slovo“, „Sve je pošlo naopačke“, „Kad ne bude krava“, provlače se obrazovne poruke, koje usmeravaju mališane kako treba da se ponašaju, pa s hodno tome Aćim na kraju za naučenu azbuku dobija „najvredniji poklon“ – četkicu za zube.
Pod jakim uticajem jednog drugog vremena i vrednosti koje su u savremenom društvu pomalo zaboravljene, modernom tehnologijom dovoljno prilagodjen novim generacijama, mjuzikl je zabavio sinoć mališane izuzetno zanimljivom, šarenolikom scenografijom Aleksandra Denića, kojom dominiraju slova, i još fascinantnijim kostimima Ivane Vasić. Medju skoro 200 kostima, za najmladje sigurno najzanimljiviji su bili veliki budilnici koji hodaju, govore i igraju, zatim dve ogromne stare cokule koje misle da su nilski konj i krokodil, teg -„čisto gvoždje za šećer, brašno, kafu i groždje“, kese Desa, Agnesa i Milesa, razigrani kukuruzi.
Najveće oduševljenje publike u Pozorištu na Terazijama izazvao je sedmogodišnji Raslav Sekulović koji je veoma sigurno i uverljivo odigrao ulogu lutka Aćima.
Na slovo_na_slovoU predstavi su učestvovali Balet, Hor i Orkestar Pozorišta na Terazijama pod dirignetskom upravom Vojkana Borisavljevića.
Koreografiju je uradila Sonja Lapatanov, a uloge su poverene Mini Lazarević (Lola), Slobodanu Bodi Ninkoviću (Paja), Miroljubu Turajliji (Ostoja), Dušku Radoviću (Morski vuk), Slobodanu Stefanoviću (Laf), Snežani Jeremić (Loška). Ljubiša Dinčić igra „teg“, Milan Bosiljčić i Dušan Šid su „budilnici“ i „cokule“, dok su u kostimima kesa Milenka Rajković, Jasminka Nikolić i Zorica Bošković.
Publika je dugim aplauzom pozdravila glumce, a Goncić je u ime svih zahvalio učesnicima nekadašnje televizijske serije, koji su bili u publici – Loli Novaković, Pavlu Minčiću, Branki Mitić i Vlasti Velisavljeviću, kao i onima koji više nisu medju nama, a za sobom su ostavili izuzetnu seriju „Na slovo na slovo“.
Povezana vest:  Bečki muzej sakuplja predmete za vreme posle korone