beldocs_2010Današnji program “Beldoksa”
Američki film „Zaliv“ Luia Psihojosa, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Oskar Američke filmske akademije pobedio u kategoriji najbolji dugometražni dokumentarni film, biće prikazan danas u Dvorani Kulturnog centra Beograd, u okviru programa „Žiri je uvek u pravu“ festivala „Beldoks“. Ostvarenje impresivne fotografije, odlične režije i vrhunske produkcije, nagrađeno na festivalima u SAD, Amsterdamu, Kanadi, Švedskoj, Australiji, predstavlja dramu o zaštiti delfina.
Radnja je smeštena na Taiji, u Japanu, gde voditelj Ric O’Beri nastoji da spreči da delfini ikada više dopadnu šaka ljudima, a njegova misija vodi publiku u beskrajna morska i okeanska prostranstva gde egzistira jedan čudesan svet.
U regionalnoj selekciji šestog dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma biće premijerno prikazan film „Prenerazila se zimina“ Mladena Kovačevića, o promenama koje je u srpskim selima izazavao Zakon o dobrobiti životinja, naročito kada je u pitanju uzgoj svinja, predstavljajući širu sliku situacije u selu i društvu uopšte.
Inostrana kinematografija biće predstavljena ostvarenjima „Luka u Apolonovki“ nemačkog reditelja Andreja Švarca, „Gresi moga oca“ Nikolasa Entela (kolumbijsko-argentinska koprodukcija), zatim nemačkim dokumentarcem „Dobar Amerikanac“ Johena Hika i holandskim filmom „Rastanak“ Diteke Mensink.
Publika će imati priliku da pogleda kako izgleda život u ukrajinskoj luci punoj ljudi koji uživaju na suncu uprkos otpadu od bombi i mina iz ratova, priču sina čuvenog kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, zatim dokumentarac o naličju gej scene Njujorka i Berlina, kao i atraktivni filmski dokument, kompletno realizovan od arhivskih snimaka, koji nas podsećaju na eru nemog filma, o britanskoj novinarki Grejs Dramond Hej, prvoj ženi koja je letela gigantskim cepelinom uoči velike krize 1929. godine.
Na programu je i nekoliko repriza filmova, koje je publika imala priliku da pogleda prethodnih dana festivala.
Povezana vest:  Dejvid Linč piše autobiografiju