jenson_baton_malesijaBatonu druga pobeda sezone: Britanac trijumfovao u dramatičnoj trci u Šangaju

Svetski šampion i vozač Meklarena, Britanac Dženson Baton, slavio je drugi put ove sezone u četvrtoj trci Svetskog prvenstva Formule 1, Velikoj nagradi Kine u Šangaju.

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali dramatičnu trku punu preokreta i dinamike. Izazvala je kiša, koja je počela da pada negde pred početka trke i, uz manja ili veća odstupanja, padala sve jače kako je „jurnjava“ odmicala.

Već do kraja drugog kruga, posle izlaska „sejfti kara“ na stazu nakon sudara pri kraju kolone, većina vozača je otišla u boks da zameni gume prešavši na intermedijalni tip (uslovi između suve i mokre staze). Nisu to učinili Niko Rozberg, Dženson Baton i Robert Kubica, što se na kraju pokazalo kao dobra odluka.

Baton je kasnije preuzeo vođstvo koje nije ispuštao do samog kraja otišavši u boks samo dva puta tokom trke. Opet je, kao i u Melburneu, pobedio zahvaljujući ispravnoj taktici, kako i dolikuje svetskom prvaku, sada i vodećem takmičaru u ukupnom poretku.

Povezana vest:  FORMULA 1, Rozbergu pol pozicija na trci za Veliku nagradu Monaka

Na startu je bolje od vodećih Red Bulla startovao Felipe Masa zauzevši čelnu poziciju. Videosnimci su pokazale da je startovao pre vremena, pa je kažnjen prolaskom kroz boks.

Osim sjajnih obračuna na stazi, kojima je ponovno dominirao Luis Hamilton kao vozač s najriskantnijim stilom današnjice (pogotovo se oštro, na rubu korektnosti, borio s Mihaelom Šumaherom), neverovatnih je obračuna bilo na samom ulasku i izlasku iz boksa. U prvom je takvom slučaju Hamilton uleero Fetelu u boks zamalo ga izbacivši sa staze. Opet su se ista dvojica vozača obračunali na izalsku iz boksa, pri istom menjanju guma. S prvim je levim točkom Hamilton dodirivao šasiju Fetelovog bolida između njegovih desnih točkova, ali Britanac je na kraju pustio Nemca napred.

Još je šokantniji prizor izazvao sve beskrupulozniji Ferarijev pilot Felipe Masa, koji je neobično riskantno uleteo u putanj timskom kolegi Fernandu Alonsu pri jednome od ulazaka u boks (23. krug).

Povezana vest:  Hamiltonu pol pozicija u Australiji i rekord

Ključna situacija se odigrala u 19. krugu. Zbog intenzivnije kiše u boks su napokon morali zajedno da odu sva trojica vodećih – Rozberg, Baton i Kubica. Ubrzo posle povratka na stazu Baton je napravio ključni potez, prestigao je vodećeg Mercedesova vozača i zauzeo vodeću poziciju koju nije dopustio da bilo ko ugrozi do kraja 56. kruga trke. Pobedio je deveti put u karijeri.

Iza njega se našao njegov kolega iz Meklarena i sunarodnjak Luis Hamilton, dok je treći trku završio Mercedesov Niko Rozberg upisavši svoj treći plasman na podijumu i najbolji rezultat ove sezone. U ukupnom poretku je skočio na drugo mesto, s 10 bodova zaostatka za Batonom. Fernando Alonso u Ferariju završio je na četvrtom mestu uz kazneni prolazak kroz boks, ispred odličnog Roberta Kubice u Renou.

Razočarali su Sebastijan Fetel i Michael Šumacher, obojica na glasu kao specijaliste za kišne trke. Fetel je s pol pozicije na kraju završio tek šesti, a Šumacher deseti, po drugi put ove sezone osvojivši jedan bod.

Povezana vest:  Fernando Alonso pobednik Velike nagrade Velike Britanije

Najprijatnije iznenađenje je Renov Rus Vitalij Petrov, koji je završio sedmi upisavši prve bodove (njih šest) u debitantskoj sezoni.

Sledeća trka Svjtskog prvenstva Velika je nagrada Barcelone za tri nedelje.

Formula 1, VN Kine, rezultati:

1. Jenson Button McLaren-Mercedes 25 bodova

2. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +01.5, 18

3. Nico Rosberg Mercedes GP +09.4, 15

4. Fernando Alonso Ferrari +11.8, 12

5. Robert Kubica Renault +22.2, 10

6. Sebastian Vettel RBR-Renault+33.3, 8

7. Vitaly Petrov Renault +47.6, 6

8. Mark Webber RBR-Renault +52.1, 4

9. Felipe Massa Ferrari +57.7, 2

10. Michael Schumacher Mercedes GP +61.7,  1…

Formula 1, Ukupni poredak vozač:

1. Jenson Button 60 bodova

2. Nico Rosberg 50

3. Fernando Alonso 49

4. Lewis Hamilton 49

5. Sebastian Vettel 45

6. Felipe Massa 41…

Poredak konstruktora:

1. McLaren-Mercedes 109

2. Ferrari 90

3. Red Bull Racing 73

4. Mercedes GP 60

5. Renault 46.