mokranjecevi_dani_2010Negotin se priprema za „Mokranjčeve dane“

 

Negoton, rodno mesto čuvenog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, dvadesetak dana pred početak muzičke manifestacije „Mokranjčevi dani“, dobilo je sva obeležja festivalskog grada.

Bilbordi na centralnom trgu i prilazima gradu, podignute raznobojne festivalske zastave i program 45. septembarskih svečanosti izložen na svim vidnijim mestima u centru, samo su deo atributa muzičkog Negotina, koji će i ove godine, od 9. do 15. septembra, slaviti ime i delo svog velikana. Mokranjčeve dane će, prema najavi organizatora, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, 10. septembra zvanično otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, a besednik će biti Bora Dugić, muzički pedagog i muzičar.

Povezana vest:  Održana promocija dečje knijge Nikole Đurička: Dogodovštine jednog Džonija

Tokom sedam dana Festivala, na nekoliko izvođačkih scena u Domu kulture, Hramu „Svete Trojice“ u Negotinu i istoimenom u Mokranju, selu porekla porodice Mokranjac, nastupiće blizu 1.500 izvođača iz zemlje i inostranstva, horova, solista i umetničkih ansambala i orkestara.

Očekuje se da Negotin, tokom tradicionalne muzičke svetkovine u septembru, ugosti i dva puta više gostiju i turista koji će doći na Mokranjčeve dane. Festival finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Srbije,Opština Negotin, Sektor turizma Ministarstva ekonomije i Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Povezana vest:  „Titov prevodilac" Ivana Ivanjija od 30. aprila u prodaji