pancevo_kulturni_centar14. Bijenale umetnosti od 17. septembra u Pančevu

 

Četrnaesto Bijenale umetnosti, pod nazivom „Duh prirode“, održaće se od 17. septembra do 18. oktobra u Pačevu, u organizaciji Kulturnog centra tog grada, najavili su danas organizator .

Direktorka Kulturnog centra Pančevo Jasmina Večanski rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će Bijenale, kroz tri segmenta (vizuelni, pozorišni i filmski) predstaviti Jožefa Nađa koji živi u Francuskoj.

Bijenale će biti svečano otvoreno 17. septembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu predstavljanjem publikacije o Nađu.

Povezana vest:  Predstavljanje Laguninih romana i pisaca na Sajmu knjiga u Novom Sadu

U okviru vizuelnog segmenta Bijenala biće predstavljeni crteži, fotografije, video radovi, instalacije, objekti, minijature i dokumentarni materijal Jožefa Nađa, a radovi će biti izloženi u Galeriji savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Galeriji „Dvorište“ i Kulturnom centru u Pančevu.

Pozorišnji segnemt Bijenala čine izvođenje predstave „Dužina 100 igala“ u koreografiji Jožefa Nađa, i projekcije snimaka njegovih koreografija „Vojcek ili najava vrtoglavice“, „Međučin“, „Mala jutarnja molitva“ i „Dnevnik nepoznatog“.

U okviru filmskog segmenta, publici će biti predstavljen film posvećen obeležavanju 30 godina postojanja Bijenala u Pančevu, i filmovi Jožefa Nađa i filmski klasici po izboru samog umetnika.

Povezana vest:  Otkrijte uzbudljivu priču Jurija Gagarina u knjizi "Put do zvezda"

Bijenale umetnosti u Pančevu je osnovan 1981. godine, kao izložba jugoslovenske skulpture, a potom je preraslo u internacionalnu manifestaciju.

Jožef Nađ rođen je 1957. godine u Kanjiži. Završio je Slikarsku školu u Novom Sadu, a studirao na Univerzitetu u Budimpešti.

Usavršavao se u Parizu kod Marsela Marsoa i Etijena Dikrua, a nakon toga je i pohađao časove plesa Larija Leonga. Pored crtanja i slikanja, posvetio se i plesu, ali se bavi i fotografijom.

Povezana vest:  Laguna na Sajmu knjiga "Knjiga na Sajmu, Sajam u srcu"

Dobitnik je Nagrade kritike Festivala „Mimos“ 1995. godine, prve nagrade na 32. BITEF-u, nagrade „Zlatna maska“ u Rusiji 2000. godine, a 2005. godine Francuska asocijacija za umetničko delovanje, dodelilo je Nađu „Pasoš bez granica“ čime je naglašena međunarodna dimenzija njegovog rada.

Bijenale umetnosti u Pančevu je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Pančeva.