smederevo_tvrdjava_festivalZavršen 2. festival Tvrđava teatar u Smederevu
Svečanim uručenjem nagrada sinoć je u Malom gradu Smederevske tvrđave završen Drugi ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar.
Nagradu za najbolju predstavu festivala dobila je „Kate Kapuralica“ Narodnog pozorišta iz Sombora.
Za rad na toj predstavi nagrađeni su i reditelj Jagoš Marković i glumac Saša Torlaković, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Emina Elor za ulogu Lucifera u „Čovekovoj tragediji“ Novosadskog pozorišta.
Odluku o nagradama doneo je žiri čiji su članovi glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i dramaturg i kritičar iz Rijeke Matko Botić.
U konkurenciji je bilo sedam predstava, izvedenih od 11. avgusta u selekciji umetničke direktorke Tvrđava teatra Branislave Liješević.
Festival je zvanično zatvorio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, istakavši zadovoljstvo visokim kvalitetom glavnog i pratećeg programa, kao i odličnim odzivom publike.
Prema proceni organizatora, predstave je pratilo više od 20.000 građana Smedereva, ali i gostiju iz Beograda i drugih mesta.
Na samom kraju festivala, van konkurencije, nastupilo je Novosadsko pozorište sa koreodramom „San letnje noći“, po motivima Šekspirovog dela. Koreografi su Laslo Bobiš, Laslo Budai i Ildiko Đeneš, a reditelj Zoltan Puškaš.
Pokrovitelji festivala Tvrđava teatar su Ministarstvo kulture Srbije, Grad Smederevo i Uneskova kancelarija u Veneciji.
Povezana vest:  MLADI MUZIČARI IZ FUKUŠIME U POSETI SRBIJI