kalemegdanIzložba „Keramičko posuđe kroz vekove Beograda“ na Savskom šetalištu na Kalemegdanu

 

Izložba „Keramičko posuđe kroz vekove Beograda“, autora Vesne Bikić, biće otvorena u utorak, 24. avgusta, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, najavilo je danas Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“.

Na 45 izloženih printova, duž Savskog šetališta, biće prikazana keramika od 2. do 19. veka.

Posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da vide kako je izgledala antička keramika Singidunuma, rimsko trpezno i luksuzno posuđe, keramičko posuđe iz perioda Seoba naroda (4. i 5. vek), srednjovekovno posuđe iz kuća istraženih na Beogradskoj tvrđavi.

Povezana vest:  Počele probe za "Staklenu menažeriju" u Narodnom pozorištu

Pored otvaranja izložbe, na Savskom šetalištu, od 18 do 20 časova, posetioci će moći da se upoanzju sa načinom izrade keramike.

Keramičari iz Zlakusa prezentovaće tradicionalni način izrade keramike na mehaničkom grnčarskom kolu, dok će akademski keramičar Vuk Pantelić prikazati današnji način rada na grnčarskom kolu.

Izložba je sastavni deo programa 27. kongresa Međunarodnog udruženja za proučavanje rimske keramike – Rei Cretariae Romanae Fautores RCRF, koji će se održati od 19. do 26. septembra u Beogradu, u organizaciji Narodnog muzeja i Arheološkog instituta SANU, na temu „Kasnoantička i ranovizantijska keramika: kraj ili kontinuitet rimske produkcije?“.

Povezana vest:  Novi romani Tes Geritsen i Džejmsa Patersona od sutra u prodaji

Keramičko posuđe spada među najbrojnije arheološke nalaze koji rečito ilustruju svakodnevicu, estetiku i tehnološka znanja naših predaka, objasnila je Bikićeva u najavi izložbe, dostavljenoj medijima.

-Ono je svojevrsno svedočanstvo o postojanju grada u razdoblju dugom dva milenijuma. Grad je delio sudbinu tvrđave, njene uspone i padove, istovremeno upijajući različite kulture i životne navike njegovih brojnih i raznorodnih žitelja: Rimljana, Slovena – Srba, Vizantinaca, Mađara, Dubrovčana, Turaka, Austrijanaca i mnogih drugih, a sve to na najbolji i najjasniji način ilustruje upravo keramika – dodala je autorka izložbe, viši naučni saradnik Arheološkog instituta SANU.

Povezana vest:  Spektakularna predstava The Royal Horse Gala po prvi put u Srbiji

Izložbu, koju će zainteresovani moći da pogledaju do 15. oktobra, otvoriće gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner, direktor Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ Ivana Lučić- Todosić i autorka postavke.