skijanje_na_vodi_adaLetnja škola skijanja na vodi na Adi Ciganliji

 

Letnja škola skijanja na vodi, koju finansira Sekretarijat za sport i omladinu, realizuje se na Adi Ciganliji tokom letnjeg raspusta. Utorkom i petkom, od 8.30 do 11 časova, obuku skijanja na vodi na žičari Savskog jezera prolazi između 40 i 50 učenika beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Neki od njih dolaze već treću godinu, koliko ovaj projekat realizuju Savez za skijanje na vodi Srbije i klub „Akvaski”, ali prioritet imaju oni koji dolaze prvi put, jer je i cilj letnje škole da što više dece nauči ovaj sport. Uvek se tokom održavanja škole pojavi desetak novih polaznika, koji dođu kada od drugova ili rođaka čuju kakvo je uživanje skijati na vodi, kaže za Beoinfo Davor Todorović, menadžer kluba „Akvaski”.

Povezana vest:  VESLANJE, Marjanović direktno u polufinale novim evropskim rekordom u skifu, Vasić i Beđik u finalu dvojca bez kormilara

– Ovo je po brojnosti polaznika najuspešnija godina, budući da je u prethodne dve godine skijanju obučavano 10 do 15 đaka. Svake godine pet do šest najperspektivnijih polaznika nastavi da se bavi ovim sportom u našem klubu. Najčešći uzrast je devet do deset godina, a najstariji su petnaestogodišnjaci. Skijanju na vodi prethodi dvadesetominutna obuka i simulacija na obali uz instruktore, a potom oni jedan po jedan idu na startnu rampu. Nekome je potrebno još petnaestak minuta dodatne obuke, a neka deca odmah uspeju da iz prvog puta obiđu ceo krug. Instruktori svakom polazniku skreću pažnju šta treba da radi i kako da ispravi greške – ističe Todorović.

Skijanje na vodi lakše uče deca koja već imaju predznanje u skijanju na snegu ili vožnji rolera, budući da im ono pomaže da uspostave balans. Glavni preduslovi su da se ne plaše vode i da znaju da plivaju, ali bez obzira na to kakvi su plivači, svi polaznici dobijaju sigurnosne prsluke i sve što im je neophodno za sigurnu vožnju. I skije i daske za skijanje obezbeđuje klub.

Povezana vest:  Bogata veslačka sreda na Savskom jezeru

– Škola skijanja se realizuje i na jezeru u Bečmenu, s tim što se tamo učenici skijaju uz gliser. Škola u Bečmenu se održava svakog dana, a pohađaju je uglavnom deca iz okolnih naselja. Dok je na žičari konstantna brzina 29 do 33 kilometra na sat, vožnja uz gliser je prilagođena njihovom uzrastu. Vejkbord je najatraktivnija disciplina skijanja na vodi, pogotovu na žičari. Deca obično počnu sa skijama, neki nastave na jednoj skiji, ali najviše njih poželi da se oproba u vejkbordu i vejkskejtu. Ovde im prija i što imaju publiku, dok je na skijanju uz čamac nema – kaže Todorović.

Povezana vest:  PLIVANJE, Larkinu još jedno zlato u Kazanju

Roditelji polaznika škole skijanja nisu krili zadovoljstvo što im se deca tokom raspusta bave ovako atraktivnim sportom, a mnogi od njih su pokazali želju da se i sami oprobaju u skijanju na vodi. Desetogodišnja Milena rekla je da se i njoj najviše sviđa vejkbord.

– Na televizji sam videla kako ga voze „pravi” takmičari i mnogo mi se dopalo. Nemam nikakav strah od vode, a i iz prve sam izvozila ceo krug na žičari. Poneko padne, pa mu treneri objasne gde greši. Ovo je divan sport i svakako ću doći i iduće godine – kaže Milena.

Ukoliko interesovanje dece bude veliko, škola će biti produžena do 15. septembra, najavio je Davor Todorović.